Do města na Břeclavsku se vrací celý rok. „Díky otevřeným sklepům jsem se tam totiž seznámil s několika vinaři, od kterých pravidelně nakupuji jejich produkty," vysvětlil Vagai.

Tradice otevřených sklepů pochází z Rakouska. A právě tam se inspirovali lidé z Vinařského fondu České republiky, kteří podporují obce při pořádání akcí.

Výhoda pro všechny

Akce je podle pořadatelů výhodná jak pro návštěvníky, tak pro vinaře. „Lidé si mohou prohlédnout zázemí vinařů. A ti takto získávají nové kontakty a zviditelňují se," uvedl ředitel fondu Jaroslav Machovec.

Pořadatelé mohou fond požádat o dotace na akci. „Záleží na velikosti oblasti, která chce sklepy otevřít. Těm největším dáváme sto tisíc korun. Ale podporujeme i mnoho dalších akcí. Přinejmenším tím, že je zařadíme do programu na našich webových stránkách," vysvětlil Machovec.

Obcí, které otvírají sklepy, každoročně přibývá. „To je jasný důkaz, že jsou spokojeni návštěvníci i vinaři," zdůraznil ředitel fondu.

Jeho slova potvrzuje i velkopavlovický vinař Pavel Halm. „Zapojuji se už několik let a každý rok díky tomu získám nové zákazníky, kteří se ke mně po ochutnávce vracejí. Letos se je pokusím okouzlit především svěžími suchými bílými a růžovými víny. Ty se nejlépe hodí k současnému letnímu počasí," sdělil Halm. Pro návštěvníky připravil i speciality z udírny.

Kromě otevřených sklepů pořádají vinaři mnoho dalších akcí. Oblíbené jsou i výstavy vín, kde lidé ochutnají stovky vzorků.

Výstavy pořádají i obce ležící mimo tradiční vinařské oblasti. Na jednu takovou akci mohou v sobotu zajít lidé například na brněnské sídliště Vinohrady. „Máme přes čtyři sta padesát vzorků z celého kraje. Ale například i z kladenské oblasti. Letos jsme přesunuli termín na sobotu, aby návštěvníci mohli využít druhého volného dne k regeneraci," informoval vinohradský starosta Jiří Čejka.

Stovka nejlepších

Na Salon vín, tedy stovku nejlepších vín v republice, lákají pořadatelé pětačtyřicátého ročníku Valtických vinných trhů. „Kromě ochutnávky na zámku otevřou své sklepy i místní vinaři," sdělil Jan Otáhal ze společnosti Valtické vinné trhy. Akce se koná od příštího pátku.

Ochutnávky vítají i majitelé penzionů. Zajistí jim totiž plnou obsazenost. „Každý rok máme při trzích plný hotel. Lidé si zamlouvají pokoje několik měsíců dopředu," řekla například vedoucí valtického penzionu Prinz Zlatuše Celá.

Lidé z jihu Moravy vinařské akce navštěvují rádi. „Jezdíme na košty do mnoha sklepů. Oblíbené máme například ty v Miloticích nebo Svatobořicích. Před dvěma lety jsem si udělala tříměsíční kurz sommeliéra pro začátečníky, proto mě košty velmi lákají," řekla například Marie Hudcová z Kotvrdovic na Blanensku.

Nejzajímavější vinařské akce na jižní Moravě.