Odmítáte dialog, vyjedeme na silnice. Tak zní vzkaz zemědělců z jižní Moravy české vládě. Příští týden ve středu mezi devátou a jedenáctou hodinou dopoledne zablokují traktory i kombajny některé důležité tahy v regionu. Zemědělcům vadí návrh ministerstva financí na zrušení takzvané zelené nafty a zavedení spotřební daně na víno.

Problémy čekají například důležitou silnici I/43 spojující Brno a Svitavy. Dopravu tam hodlají blokovat zemědělci z Blanenska. „S těžkou technikou po ní budeme pomalu projíždět od hranice okresu Brno-venkov až po Svitavsko.  Počítáme s účastí třiceti až čtyřiceti vozů. Připojíme se tak k celorepublikovému protestu," potvrdil Brněnskému deníku Rovnost předseda představenstva blanenské agrární komory Kamil Vystavěl.

Podle něj je návrh na zrušení daňového zvýhodnění nafty pro zemědělce likvidační. „Téměř všechny země Evropské unie zelenou naftu mají. Kvůli jejímu případnému zrušení přestanou být naši zemědělci konkurenceschopní i na domácím trhu. Zaplaví nás proto nekvalitní zahraniční produkty. Je to naprostý nesmysl," upozornil na možné důsledky Vystavěl.

Zemědělci vyjedou na silnice i v dalších oblastech jižní Moravy. „Naše stroje omezí dopravu mezi Mikulovem a Drnholcem a pak také v trojúhelníku mezi Břeclaví, Podivínem a Valticemi.  Hlavní tah na Vídeň neomezíme," sdělil ředitel Břeclavské agrární komory Ladislav Sečkář.

Zbývající okresní organizace upřesní formu protestů až v pondělí. „Akci určitě podpoříme a na silnice také vyrazíme. Konkrétní místa teprve domlouváme," uvedla ředitelka vyškovské komory Helena Burešová.

Na protest se připravují i policisté. „Budeme se snažit usměrňovat dopravu a omezit dopady akce na ostatní obyvatele. O konkrétních opatřeních však rozhodneme až začátkem příštího týdne, jakmile nám zemědělci sdělí veškeré své plány," uvedla jihomoravská policejní mluvčí Petra Vedrová.

Podle šéfa jihomoravské agrární komory Jaromíra Musila ještě může vláda blokádu odvrátit. „Chceme pouze začít diskutovat. Chápeme, že se musí šetřit, ale ministerstvo musí vyslechnout i naše argumenty. To však stále odmítá. Protesty chceme především informovat o plánovaných opatřeních a jejich negativním dopadu na zemědělce," vysvětlil Musil.

Ministerstvo však neustoupí. „Zelená nafta je příkladem nesystémové výjimky, proti kterým bojujeme. Má totiž dopad jen na jednu skupinu daňových poplatníků na úkor těch ostatních. Často ji i někteří zneužívají," sdělil zástupce mluvčího ministerstva financí Jakub Haas.
Zelenou naftu chce ministerstvo zrušit 1. ledna příštího roku. Spotřební daň na víno plánuje zavést o rok později.

PROČ PROTESTUJÍ?

- ministerstvo financí chce od začátku příštího roku zrušit výhody takzvané zelené nafty, nyní mají čeští farmáři nárok na vrácení 60 procent spotřební daně za naftu spotřebovanou při jejich práci, za litr tak mají nově zaplatit zhruba o 11 korun víc

- ministerstvo chce zavést spotřební daň na víno. Za jeden litr chce vybírat 10 korun