První sklizeň odrůdy cherry plánují na přelomu roku. Tehdy se dostane i na pulty českých prodejen. „Vše jde podle plánu. Výsadba je bez komplikací, ruku k dílu přiložilo na padesát zaměstnanců, v převážné většině se jedná o ženy,“ uvedl ředitel společnosti Agro Maryše SE, které stavba patří, Zdeněk Huták.


Zeleninu pěstují pomocí hydroponické technologie, která je šetrná k životnímu prostředí. „Výhodou je čistota a hygiena celého systému. Navíc umožňuje i lepší hospodaření s vodou. K rostlinám rajčat průběžně po kapkách proudí voda obohacená o živiny. Přebytečná tekutina pak stéká do nádrže, znovu se upraví a vrací se k rostlinám,“ popsal jeden ze členů představenstva Čerstvě utrženo Jiří Stodůlka.


Do konce roku chtějí vysadit rajčata na dalších přibližně šesti a půl hektarech. Kromě Velkých Němčic také v Mutěnicích na Hodonínsku a ve Smržicích na Prostějovsku. „Nabídku chceme postupně rozšířit o další polní zeleninu od farmářů z Velkých Bílovic na Břeclavsku, na řadu přijde i ovoce. Například meruňky, jahody a borůvky,“ vyjmenovala Monika Zábojníková z Čerstvě utrženo.


Ovoce a zeleninu chtějí pěstovat co nejblíže spotřebitelům. „Každému plodu poskytneme čas plně dozrát a nabrat tu správnou chuť, vůni a také barvu,“ vyzdvihla hlavní klady Zábojníková.