Většina škol většinou nabízí výběr z několika jídel. Mezi těmi, kdo se ještě částečně drží starého modelu, je například škola v Mutěnické ulici v Brně. Nabízí jen jedno jídlo, žáci si ale mohou vybrat ze dvou různých příloh. „Pokud máme sladké jídlo jiné než buchty, nabízíme vždy jako druhé ještě nějaké slané," vysvětlila asistentka ředitelky školy Eva Slezáková. V Mutěnické navíc nabízí i dopolední svačinu. „Chystáme ji zhruba třetině školáků," dodala Slezáková.

Většina škol vychází vstříc i dětem s alergiemi nebo cukrovkou. Přestože to žádná vyhláška nenařizuje. Pokud ale jídelna nabízí výběr z více jídel, bývá často jedno z nich bezlepkové. Funguje tak například Centrální školní jídelna v Sirotčí ulici v Třebíči, kam chodí žáci a učitelé čtyř tamních škol.

Úroveň jídelen se v posledních desetiletích změnila i v jiných ohledech. „Od devadesátých let se u nás měnilo složení jídelníčku. Začali jsme zavádět nové recepty, strava je vyvážená, pestrá," popsal ředitel Základní školy Otokara Březiny v Jihlavě Pavel Říha.

S tím, že se jídelníčky lepší, souhlasí i mnozí rodiče. „Když jsem chodila na základní školu, dostávali jsme často jen knedlíky a k tomu hnědou omáčku a občas kus masa. Žádné saláty nebo zákusky. Syn je ve třetí třídě a nestačím se divit, jak mají pestrý výběr. Na druhou stranu se ale dětem možná až moc podstrojuje," řekla například Brňanka Kateřina Macháčková.

Změny chválí také hygienici. „Kuchyně mají lepší vybavení a víc dbají na to, z jakých surovin vaří. Častěji nabízí ovoce a zeleninu ve formě salátů," řekla Eva Sovová z krajské hygienické stanice v Jihlavě.

Dodala, že současný trend je nabídnout dětem co nejzdravější jídlo. „Do jídelníčku školy nově zařazují jáhly, cizrnu, pohanku, celozrnné knedlíky či ryby," upozornila.

Podle hygieniků dodržují jídelny předpisy vzorně. „Kontrolujeme, zda děti nedostávají příliš mnoho smažených a sladkých jídel, pestrost stravy, skladování potravin. Za posledních dvacet let jsme žádnou jídelnu zavřít nemuseli. Mezi nejčastější prohřešky patří například podávání masových vývarů na úkor zeleninových," sdělila Sovová.

Jak se vaří na základních školách jižní Moravy a Vysočiny.
PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE!

Cena oběda závisí na věku dítěte. Na nižším stupni základní školy platí většinou do pětadvaceti korun, starší o několik korun víc. Další peníze dostávají jídelny od ministerstva nebo od zřizovatele.

Obědy jsou pro školáky důležitou součástí dne. Podle brněnské výživové poradkyně Evy Beníškové totiž mají dospívající děti za den sníst víc jídla než dospělí. „Přesný příjem kilokalorií však závisí na hmotnosti dítěte," podotkla poradkyně.

Upozornila, že součástí jídelníčku dospívajících má být čerstvé ovoce a zelenina a celozrnné pečivo. „Dále kvalitní šunka, tuňák nebo sýr. Rodiče mohou doma připravit obloženou bagetu a dítě tak nebude mít potřebu jít do fastfoodu," vysvětlila Beníšková. Vhodné jsou podle ní i mléčné a zakysané výrobky. „Jako hlavní pokrm by měly převažovat z příloh vařené brambory, těstoviny a rýže, dále přírodní maso nebo zeleninový salát," dodala.

Když má dítě chuť na sladké, může sáhnout po oříšcích, sušeném ovoci či müsli tyčinkách. „Důležitý je pitný režim. Je ale nutné omezit sladké limonády a upřednostnit například ovocné šťávy smíchané s vodou," vysvětlila poradkyně.