JAREK NOHAVICA. Pět „dospělých" a jeden dětský koncert Brňanům v lednu přiveze písničkář Jarek Nohavica. Dvě z těchto vystoupení hostí Musilka. „20. ledna máme na programu dvě vystoupení. To odpolední nazvané Tři čuníci je určeno dětem, poté následuje koncert pro dospělé. Ten je už však vyprodaný," uvedla Martina Kozlovská z Kulturního střediska Omega známého jako Musilka. Vyprodané jsou také oba koncerty v Divadle šansonu nově sídlícím v Dominikánské ulici, volná místa ještě zbývají na termín vystoupení v Univerzitním kampusu Bohunice Masarykovy univerzity a také v Janáčkově divadle.

SYMPHONIC QUEEN. Symfonického provedení skladeb rockové skupiny Queen se v únoru zhostí brněnská Filharmonie. Ve dvou večerech vsazených do netradičního prostoru bývalé továrny Wannieck Gallery se pod dirigentskou taktovkou Miloše Machka k orchestru připojí tenorista Marek Olbrzymek, sopranistka Hana Škarková a kytarista Jiří Sova.

CHICK COREA. K jedné z nejočekávanějších hudebních událostí letošního roku patří vystoupení klávesového virtuoza, skladatele a osmnáctinásobného držitele ceny Grammy Chicka Corey. Na jižní Moravu přijede u příležitosti festivalu JazzFestBrno a představí svoji novou kapelu The Vigil. „Do kapely, s níž připravuje mimořádné evropské turné, si Corea přizval světoznámé instrumentalisty: Marcuse Gilmora (bicí nástroje), Adriena Ferauda (baskytara), Tima Garlanda (saxofon) a Charlese Alturu (kytara)," říká umělecký ředitel festivalu JazzFestBrno Vilém Spilka. A dodává, že koncerty Chicka Corey mívají dobrou atmosféru, protože Corea je nejen výtečný hudebník, ale i skvělý bavič.

GREGORIÁNSKÉ CHORÁLY. Poprvé do Brna přijede známý vokální soubor Gregorian, který převádí světové hity do gregoriánských chorálů. „Představí písně z nové desky Epic Chants i starší lety prověřené skladby. Zazní například Nothing Else Matters od Metalliky, Conquest of Paradise od Vangelise) nebo Hells Bells od AC/DC," uvedl Mirek Bučko z pořádající Ticket Art Production a upřesnil, že vstupenky stojí od 590 korun.

KABÁT. Nejoblíbenější česká skupina Kabát letos Brňanům přiveze Turné 2013 aneb Banditi di Praga po třiceti letech. Jedná se o jakousi „retro" verzi koncertu inspirovanou érou třicátých let, živě se skupinou zahraje Big Band Felixe Slováčka. Květnový koncert hostí Pavilon P na výstavišti, který pojme až dvanáct tisíc diváků. „Vystupovali zde už před dvěma lety a prostor se kapele líbil. Další důležitá věc je, že potřebují prostor pro velké pódium, takže jsme se rozhodli znovu pro Pavilon P. Předloňský koncert byl vyprodaný a i nyní se lístky prodávají standardně dobře," uvedl promotér Aleš Hrbek z pořádající agentury Glanc.

DEEP PURPLE. Britská hard-rocková kapela koncertující od roku 1968 chystá letní koncert v zahradě Slavkovského zámku. A mnozí fanoušci prorokují, že to možná bude jejich poslední vystoupení na jižní Moravě. „S ohledem na věk hudebníků je to pravděpodobné, ale oficiálně nic takového zatím nepotvrdili. O koncert je hodně velký zájem. V prodeji je deset tisíc lístků a polovina z nich už je prodaná," dodal Hrbek.

Vybrané koncerty v roce 2013

Jarek Nohavica v Brně. 20. ledna 2013, Musilka (KS Omega)

Marta Kubišová v Brně. 24. ledna 2013, Bobycentrum

Filharmonie Brno, Symphonic Queen. 21. a 22. 2., Wannieck Gallery

Chick Corea & The Vigil, Brno. 10. března 2013, Bobycentrum

Katapult – 50 let, Brno. 13. března 2013, Kulturní centrum Semilasso

Gregoriánské chorály v Brně. 28. března 2013, hala Vodova

Kabát v Brně. 9. května 2013, BVV, pavilon P

Deep Purple ve Slavkově. 4. srpna 2013, Slavkov u Brna, park zámku