Exekuce. To je kromě ceny jedna z překážek, která prozatím brání Slavkovu u Brna odkoupit ideální polovinu slavkovského společenského centra Bonaparte. Zastupitelé proto tento týden rozhodnutí o odkupu odložili a Radu města pověřili vypracováním koncepce využití budovy.

Společenské centrum Bonaparte vlastní město spolu s přerovskou firmou Prelax. „Firma Prelax má zájem svou ideální polovinu prodat, a to buď Slavkovu nebo třetí osobě. V úvahu ještě připadá možnost podílet se na výběru kupce spolu s Prelaxem. Slavkov má každopádně ve smlouvě zakotveno předkupní právo na druhou polovinu,“ řekl starosta Ivan Charvát.

Když však naposledy Slavkov u Brna kontroloval zápisy v katastru nemovitostí, narazil na možnou překážku, o které dosud nevědel. „Při náhledu do katastru jsme zjistili, že je na polovinu, kterou Prelax vlastní, uvalena exekuce,“ dodal Charvát.

U krajského soudu

Společnost Prelax se však proti ní odvolala. „Exekuci společnost úspěšně napadla u krajského soudu, takže teď má rozhodnutí o odkladném účinku. To znamená, že exekutor tuto polovinu prodat nemůže, a my proto stále jednáme s Danielem Fuskem jako zástupcem společnosti. Každopádně ani pan Fusek, ani exekutor nemůže tuto polovinu prodat bez vědomí druhého,“ upozornil právník Slavkova Bohuslav Fiala.

Prelax požaduje po Slavkovu za prodej poloviny budovy dvacet milionů korun. Město si proto nechalo udělat znalecký posudek, jestli je tato cena přiměřená. „Pan Fusek akceptoval námi pořízený znalecký posudek a je s námi ochotný o ceně ještě jednat. Cena stanovená v odhadu je však pro něj spodní hranicí,“ podotkl Charvát.

Podle jednatele společnosti Prelax Daniela Fuska je další schůzka mezi ním a zástupci města na programu příští týden. „Tento týden zasedalo zastupitelstvo, na příští týden plánujeme další schůzku, na které si chceme vyjasnit naše postoje. Do té doby se k této záležitosti nebudu vyjadřovat. Se Slavkovem máme každopádně korektní obchodní vztahy,“ řekl Fusek.

I když se však město s majitelem dohodne, peníze stanovené odborným odhadem nebude hledat ve svém rozpočtu snadno. „O nabytí druhé poloviny má město zájem a budeme dál jednat, ať už s Prelaxem nebo exekutorem. Finanční výbor však požaduje předložit koncepci rozvoje společenského centra,“ vyslovil se předseda finančního výboru Vladimír Soukop.

Výbor chce mít podklady k dispozici, až se bude o centru rozhodovat. „Je potřeba, abychom věděli, jak bude společenské centrum využívané do budoucna, protože náklady na nákup tvoří jen první položku. S provozem centra vzniknou další náklady a je potřeba vědět, jestli to má smysl. Musíme si uvědomit, že přebíráme závazek nákladů na mnoho let dopředu,“ podotkl Soukop.

To vidí jako základ dalšího rozhodování i opoziční zastupitel Petr Kostík. „Je potřeba mít přehled o tom, jaké organizace budou v Bonapartu fungovat a jaký nabídnou program,“ uvedl Kostík. Podle Soukopa bude také nutné vyřešit, jestli bude mít centrum na starosti nově zřízená příspěvková organizace města nebo se o správu postará některý ze stávajících odborů.