Velké stěhování čekalo jen žáky na Blanensku. „Pouze v případě sloučení střední odborné školy v Letovicích a střední školy uměleckoprůmyslové a technické ve Velkých Opatovicích se žáci přestěhovali do Letovic," sdělil mluvčí Jihomoravského kraje Jiří Klement.

Jednu z budov už ale opustila i Střední škola potravinářská, obchodu a služeb v Brně. Vznikla sloučením středních škol v Charbulově a Jánské ulici. „Z budovy v Chrlicích jsme odstěhovali odbornou výuku. Jinak se ale zatím nic nezměnilo," sdělila ředitelka nově vzniklé školy Jana Marková. Při sloučení střední a základní školy v Tišnově na Brněnsku se do Tišnova přestěhovali žáci, kteří dosud navštěvovali budovu v Předklášteří.

Ostatní školy většinou zůstávají sloučené jen papírově nebo dělají stavební úpravy. V polovině srpna se ve staveniště proměnilo vyškovské gymnázium. „Sloučili jsme se se sousední zemědělskou a zdravotnickou střední školou. Obě budovy propojujeme chodbami a schodišti. Plánujeme nové šatny a bufet," popsal ředitel školy Václav Klement. Ve škole se také vyměňuje topení. „To bude hotové do konce října. Ostatní práce skončí v listopadu," dodal. Výuku prý stavební práce narušují minimálně.

Podle krajského mluvčího bude muset v prvních letech po sloučení kraj do škol investovat více peněz, pak ale bude znamenat úspory. „Optimalizace s sebou přináší zvýšené výdaje spojené se stavebními úpravami a se stěhováním a vybavením škol," popsal. V příštím roce plánuje kraj rozsáhlejší úpravy v Bučovicích na Vyškovsku, kde se mají žáci sestěhovat do budovy gymnázia. „Jedná se o vybudování nástavby stávající budovy, v dalších letech potom o výstavbu stravovacího zařízení, které škola zatím nemá, a o zlepšení sportovního zázemí," popsal Jiří Klement.

Aby kraj ušetřil za nájem, nabídne opuštěné budoby školám či jiným organizacím zřizovaných krajem, které dosud sídlí v budovách jiných vlastníků. „Pokud pro ně nenajdeme vhodné využití, nabídneme je k prodeji," vysvětlil Jiří Klement.

Příští rok v červenci se v jednu školu promění i dvě brněnské obchodní akademie. Podle náměstka hejtmana Stanislava Juránka bude kraj se slučováním středních škol pokračovat. „Počet středoškoláků dlouhodobě klesá. Letos na střední školy nastoupilo necelých deset tisíc studentů. Nárůst nás čeká až za několik let. Máme proto jen dvě cesty. Buď mít ve třídách málo žáků a zaplatit hodně peněz, protože školy budou v mnoha budovách, nebo školy postupně sestěhovat," vysvětlil Juránek. K dalšímu slučování by podle něj mělo dojít zhruba za dva roky. Konkrétní školy, kterých by se to mohlo týkat, ale kraj zatím nevytipoval.

Juránek také upozornil, že kraj je připravený i na to, že v budoucnu počet středoškoláků opět stoupne. „Neseškrtáme všechna místa ve školách, samozřejmě ponecháme rezervu," podotkl.