„Třiačtyřicetiletý zadržený byl pod vlivem alkoholu. Přístroj ukázal hodnotu téměř dvě promile. Test na drogy muž odmítl. Navíc při bezpečnostní prohlídce kolegové zjistili, že je ozbrojený krátkou střelnou zbraní,“ sdělil ve čtvrtek policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Dvaapadesátiletý chodec, kterého srazilo stříbrné BMW, přecházel frekventovanou silnici mimo přechod. „Osobní auto má poškozenou přední část a jeho registrační značka začíná 4B8,“ informoval krátce po nehodě Malášek.

Asi hodinu po nehodě získali policisté informace o požáru osobního auta stejné značky, barvy i začátečních písmen registrační značky poblíž Útěchova na Brněnsku. „Následně se nám v obci podařilo zadržet muže, který auto používá,“ popsal Malášek. Právě toho policie podezřívá, že srazil a usmrtil chodce.

Ilustrační foto.
Třetina černých pasažérů využila amnestii. Místo pokuty si koupili šalinkartu

Při vyšetřování kriminalisté také zjistili, že zadržený muž nemá zbrojní průkaz a že zbraň není registrovaná. „Skončil v cele. Pro vyšetření případu uvítáme informace svědků, případně kamerové záznamy z aut či bezpečnostních systémů o pohybu poškozeného stříbrného vozu BMW 530,“ doplnil Malášek.

Podle doposud získaných informací policie mělo auto zamířit z místa havárie v Brně do Adamova a následně směrem do Útěchova. „Na případu nadále pracujeme,“ uvedl Malášek.

Policisté zjišťují i informaci o tom, zda byl řidič v autě sám či s dalšími lidmi.

Cirkusy se zvířaty v Brně nechceme. I takto skandovali lidé ve středu večer na protestních pochodu centrem města, který začal na náměstí Svobody.
Zvíře není klaun, křičeli demonstranti. Protestovali proti drezuře v cirkusech

Za usmrcení z nedbalosti řidiči hrozí až tři roky vězení, protože ale od nehody ujel, může si jít sednout za mříže až na pět let. Soud navíc muže trest navýšit kvůli tomu, že spáchal několik trestných činů zároveň.

Za podobný případ před pěti lety odsoudil Krajský soud v Brně devětadvacetiletého muže z Brněnska, který srazil autem opilou ženu a ujel. „Po čase se na místo vrátil. Žena ale byla mrtvá,“ uvedla státní zástupkyně Jana Čuhelová. Za zabití ženy dostal muž tehdy pouze podmínku a musel zaplatit poškozené rodině zesnulé deset tisíc korun.

Mladý řidič převrátil auto na střechu. Po nehodě byl v šoku
Mladý řidič převrátil auto na střechu. Po nehodě byl v šoku

Podle posledních statistik ministerstva dopravy ujede od dopravní nehody každý šestý viník. Jen v Jihomoravském kraji od nehody za minulý rok ujelo 1608 řidičů.

Kvůli aktuálnímu počasí a brzkému stmívání by zvýšené pozornosti měli dbát všichni řidiči ale i chodci. „Mají povinnost nosit reflexní prvek, pokud se za snížené viditelnosti pohybují mimo obec po krajnici nebo okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením. Jde o jejich vlastní bezpečnost,“ vysvětlil mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb.

ELIŠKÁ GÁFRIKOVÁ
KAMILA LORENZOVÁ
MICHAL HRABAL

Vizualizace dálnice D52. Ilustrační foto.
Stavbě dálnic D52 a D43 má pomoci novela zákona. Odpůrci musí nově platit kauce