V Brně a na Brněnsku je nakažených šestaosmdesát lidí. Z nemoci se dosud vyléčil jediný Jihomoravan. Odborníci zároveň zaznamenali u lidí také jiné infekce dýchacích cest.

V sobotu pokračuje trend z předchozích dnů, kdy počet lidí pozitivně otestovaných na koronavirus se zvýšil vždy až večer. Stejný vývoj lze očekávat také pro sobotní den.

Dvacet nových případů z pátku byl dvojnásobný počet oproti čtvrtečnímu přírůstku deseti nakažených. Zároveň se jednalo o dosud nejprudší krajský nárůst pozitivních případů za čtyřiadvacet hodin. Mezi nakaženými je i jeden pracovník bohunické fakultní nemocnice.

Ilustrační foto
Ve Fakultní nemocnici Brno se nakazil zdravotník. Několik lidí je v karanténě

Jižní Morava drží mezi kraji nadále pátou příčku z hlediska počtu nakažených. Většinu nakažených tvoří lidé z Brna a Brněnska, kde za pátek dohromady přibylo deset nových případů. V Brně bylo k pátečnímu večeru osmašedesát pozitivně testovaných. Druhým nejnakaženějším regionech na jihu Moravy zůstává Břeclavsko s jedenadvaceti pozitivními případy. Za čtyřiadvacet hodin tam hygienici zaznamenali třetinový nárůst nakažených.

Další tři nakažení byli nově na Znojemsku, které eviduje čtrnáct pozitivních případů nákazy koronavirem. Beze změny zůstávají okresy Blansko se šesti nakaženými a Vyškov s jedním. Hodonínsko nově hlásí pět lidí s onemocněním, mezi nimi jsou místostarosta Veselí nad Moravou Pavel Bouda a jeho manželka.

Nejvíce případů nákazy v kraji je mezi lidmi ve věku od pětadvaceti do čtyřiatřiceti let. V závěsu za nimi se nachází lidé z věkové starších pětašedesáti let je na jižní Moravě nakažených čtrnáct.

Z onemocnění se dosud vyléčil jediný Jihomoravan. „V kraji jsme zařídili karanténu v 1145 případech. Z nich je aktuálně v platné karanténě 643 lidí, ostatním už karanténní lhůta skončila," informovala v pátek vedoucí protiepidemického odboru krajské hygieny Renata Ciupek.

Objevují se i jiné nemoci dýchacích cest

Ciupek upozornila, že hygienici zaznamenali mezi lidmi i jiné infekce dýchacích cest, které ani s výskytem koronaviru nevymizely. „Nadále máme prokazované případy chřipky, pneumokokových zánětů plic, streptokokových infekcí a případy černého kašle. Výskyt těchto infekcí odráží jak dlouhodobou epidemiologickou situaci, tak je i charakteristický pro toto roční období," doplnila Ciupek.

Počet pozitivních případů nákazy koronavirem se v České republice v sobotu ráno zvýšil na 2422. Na nemoc dosud zemřelo devět pacientů, podle statistik ministerstva zdravotnictví se z onemocnění vyléčilo jedenáct lidí. Dohromady už na odběrových místech v České republice zdravotníci provedli přesně 36 374 testů.

Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně, která je speciálně vyčleněná pro pacienty s těžkým průběhem nemoci, přijali lékaři ve čtvrtek večer dalšího pacienta z infekční kliniky bohunické fakultní nemocnice. „Čtyřiasedmdesátiletého muže jsme napojili na umělou plicní ventilaci a jeho stav je vážný," sdělila v pátek dopoledne mluvčí svatoanenské nemocnice Dana Lipovská.

Mluvčí dále sdělila, že zdravotní stav u dvou pacientů s koronavirem, kteří už byli hospitalizovaní ve svatoanenské nemocnici dříve, se trochu zlepšil a mohli být odpojeni od plicní ventilace. Naopak stav dalšího pacienta se ve čtvrtek večer zhoršil. „Lékaři ho museli napojit na přístroj extrakorporální membránové oxygenace," zmínila Lipovská.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník