Smyslem akce je, aby rodiče s dětmi, podobně jako kdysi řemeslníci, putovali mezi stanovišti a plnili řemeslné úkoly. Vyzkouší si práci bednáře, pekaře, naučí se nakládat se dřevem, látkou a hlínou. Nakonec jejich práci posoudí cechmistr. Právě při cestě mezi řemesly se podívají do všech zákoutí hradu. „Otevřeme pro ně třeba východní, původně renesanční, baštu, odkud je jeden z nejhezčích výhledů na Brno. Pochopitelně tam bude i jedno ze stanovišť,“ přiblížil za organizátory Radim Dufek.

Řemeslnickou hru doplní krámky, kde si lidé budou moci výrobky koupit a nahlédnout pod ruce výrobcům. „Na hradě budou dobové řemeslné stánky, kde lidé poznají, jak se brousí kameny nebo jak se šijí historické kostýmy,“ řekl mluvčí Muzea města Brna Michael Kalábek.

Věstonická venuše. Ilustrační foto.
200 let zemského muzea: na začátku bylo sběratelství

RYTÍŘSKÝ TÁBOR

V západní části hradu se na trávě usídlí rytířský tábor se zbrojnicí a platnéřem. V sobotu i v neděli si tam lidé budou moci prohlédnout dobové zbraně a zkusit střelbu z historické kuše. „Na Špilberk se o víkendu chci jít podívat se svým mladším bratrancem. Zkoušel střílet z luku už na hradě Zvíkov a zalíbilo se mu to. Já se zase ráda podívám do jinak málo přístupných částí hradu,“ sdělila Brňanka Magdaléna Divišová.

V sobotu i v neděli se lidé mohou na Špilberku bavit programem. „Na jevišti na velkém nádvoří se vystřídají například skupiny historického tance, šermířská představení, hudba i divadlo v podání skupin Poustevník, Rex a Codex,“ sdělil k programu Kalábek.

ZAVŘENÁ BRÁNA

Kromě cestování po řemeslných stanovištích budou návštěvníci možná putovat i za vstupem do hradu. Hlavní brána z Husovy ulice je od půlky července kvůli rekonstrukci zavřená. „Teď je otevřený vstup pouze z Gorazdovy ulice. Zatím nemáme jasné informace o tom, zda rekonstrukce omezí i další části hradu a jestli vůbec,“ doplnil Kalábek.

Vstupné na Špilberk žije řemeslem je sto padesát korun. Rodinná vstupenka přijde na tři sta korun. Malá část programu bude zdarma. V sobotu od osmnácti hodin mohou lidé na Špilberku navštívit bezplatně koncert skupiny Codex.

Tipy z programu Špilberk žije řemeslem
Sobota i neděle:
10:00 - 18:00 Tovaryšský vandr, Rytířský tábor
13:00 Svatba gotické tance
14:00 Duel šermířské představení
15:00 Ať žije král soutěžní turnaj dětí
16:00 Drzá služebná renesanční tance

pouze v sobotu:
18:00 koncert hudební skupiny Codex

pouze v neděli:
17:00 Mrcha divadelní šermířské představení

Lávka pod hradem Veveří je uzavřená.
V lávce na Veveří je díra. Lidé musí chodit na hrad po silnici

ELIŠKA KOUKALOVÁ