Dopravních nehod se zvířaty bývá podle krajské policejní mluvčí Petry Vedrové nejvíc na podzim a v zimě za snížené viditelnosti. „Hlavně brzo ráno v říjnu a listopadu. Jedná se nejčastěji o zajíce, srnčí zvěř, bažanty a divoká prasata," informovala mluvčí.

Dodala, že mezi nebezpečné úseky z hlediska srážky se zvířetem patří například ivanovický úsek dálnice D1 nebo sjezd ze stejné dálnice ve směru na Tetčice na Brněnsku.

Rizikový může být například i úsek mezi Brnem a Pohořelicemi. „Řidičům doporučujeme jet v době snížené viditelnosti v lesních a polních úsecích přiměřenou rychlostí, aby stihli zabránit střetu. Pokud zvěř na silnici vidí, měli by ztlumit dálková světla na potkávací a brát v potaz, že zejména srnčí zvěř chodí ve skupinách," upozornila mluvčí.

V případě, že člověk například srnu srazí, neměl by se podle policistů o její odklízení ze silnice snažit sám. Rozrušené a poraněné zvíře totiž může člověka zranit. O tom, jak jsou podobné rady aktuální, vypovídají případy z posledních měsíců.

Už v říjnu břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová uvedla, že případů je několikrát víc než v předchozích měsících. Jeden řidič tehdy na silnici mezi Valticemi a Břeclaví předjížděl autobus, když mu do cesty vběhl jelen. Na autě byla škoda 150 tisíc korun a muž se lehce zranil. Jelen nepřežil.

Nehody jako tato se zapisují i do statistik pojišťoven. Například Allianz zaznamenala od loňského ledna do září v Jihomoravském kraji třiatřicet nehod. Škoda dohromady přesáhla milion korun. „Riziko srážky se zvěří kryje jak havarijní pojištění, tak už několik let i povinné ručení. Například o variantu exkluziv, která nechrání jen okolí řidiče, ale i jeho, je velký zájem," uvedl mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Že řidiči o nebezpečí srážky se zvířetem vědí a příslušná pojištění využívají, potvrdila i mluvčí České pojišťovny Marika Nicajasová. „Průměrná škoda na autě po srážce se zvěří podle našich statistik dosahuje pětatřicet tisíc korun. Výjimečné ale nejsou ani škody přes sto tisíc. Zaznamenali jsme i případ, kdy vyplacená částka byla devět set tisíc korun," sdělila Nicajasová.

Jak velké škody může výlet zvířete na silnici napáchat, ukázala i hromadná nehoda loni v září. Mezi obcemi Olbramkostel a Vranovská Ves na Znojemsku se večer srazily tři osobní auta, motorka a autobus. Čtyři lidi měli lehká zranění. Motorkářka skončila podle informací záchranářů se středně těžkými poraněními v jedné z brněnských nemocnic. O možné příčině nehody vypovídalo to, že na místě ležela mrtvá srna.

Možná i při této nehodě se jeden z řidičů dostal k volbě. Uhnout doleva do protisměru, doprava mimo silnici, nebo jet rovně? „Je lepší brzdit a doufat, že zvíře včas uskočí," poradil jihomoravský koordinátor agentury Besip Pavel Čížek.

Nebezpečná místa Jihomoravského kraje, kde se můžete na silnici snadno potkat se zvěří.

PRO ZVĚTŠENÍ ROZKLIKNĚTE

Rady řidičům: Lepší je srnu srazit než riskovat

Jižní Morava - Otázka okamžiku. Vyděšené a strachy strnulé zvíře oslněné reflektory přijíždějícího auta končí těžce zraněné v příkopu. Řidič v lepším případě končí nezraněný a pouze s vědomím, že auto bude muset zavézt do servisu. V horším případě může člověk například kvůli srnci na silnici zemřít. „Je lepší neriskovat manévrování a zvolit raději přímý střet," upozornil jihomoravský koordinátor agentury Besip Pavel Čížek. Deník Rovnost ve spolupráci s ním a policií sestavil seznam rad řidičům na téma srážky se zvěří.

ZPOMALIT U LESA. Podle názoru odborníka se srážce se zvěří na silnici úplně předcházet nedá. Řidiči by hlavně měli být ostražití. Dávat pozor si musí především v blízkosti lesa a také při průjezdu lesem. Důležité je nejezdit příliš rychle, aby řidič na případné setkání se zvěří mohl zareagovat. Zpomalení je na místě především ve chvíli, kdy člověk už dopředu při jízdě vidí kolem silnice nebo na ní se pohybující zajíce, koroptve, srny či jiná zvířata.

NEBEZPEČNÝ PODZIM A ZIMA. Nejvíce případů srážek divoké zvěře na silnicích bývá podle záznamů policie na podzim a v zimě. Na vině je snížená viditelnost a fakt, že brzy odpoledne a dlouho ráno je tma. Zvířata se nejčastěji přesunují za soumraku. Pozor si řidiči musí dávat zejména v lese a okolo něj, přesněji místa nebezpečí specifikovat je obtížné. Téměř vyloučit se dají pouze města.

JET PŘÍMO, NEMANÉVROVAT. Podle odborníka je někdy lepší zvíře srazit než riskovat nebezpečný manévr. Přímý střet se zvířetem může být méně nebezpečný než náraz do stromu nebo srážka s protijedoucím autem. Řidič, kterého překvapilo divoké zvíře na silnici, by proto především měl srovnat volant a intenzivně brzdit.

POLICIE A VÝSTRAŽNÝ TROJÚHELNÍK. Jak se chovat po srážce se zvířetem? Zde je rada odborníka stručná. Zavolat policii. Ta k tomu ještě dodává, že řidiči by měli po srážce zapnout výstražné zařízení a označit místo varovným trojúhelníkem. Přivolaná policie pak zkontaktuje příslušné myslivecké sdružení, které se o zraněné nebo mrtvé zvíře postará. Pokud by ale řidič policii nezavolal a zvíře si odvezl domů, hrozí mu trest. „Je to krádež. Pokud by zvíře mělo hodnotu nad pět tisíc korun, mohl by řidič strávit ve vězení až dva roky," podotkla břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.