„Nedokážu si představit člověka, supermana, který by to zvládl. Z mého pohledu tato kumulace funkcí musí mít vliv na kvalitu odvedené práce. Je na voličích, jak to posoudí,“ komentoval opoziční zastupitel za KSČM Vojtěch Jedlička z Mikulova na Břeclavsku.

Tamní starosta Rostislav Koštial z ODS se nedávno stal senátorem za břeclavský obvod. Navíc je současně krajským zastupitelem a figuruje v několika společnostech. „Člověk by měl dostávat odměnu za odvedenou práci, a ne za to, na kolika židlích sedí. V tomto mám naprosto čisté svědomí,“ prohlásil Koštial.

Jako uvolněný starosta Mikulova má měsíčně přes jedenašedesát tisíc korun hrubého. V Senátu pak jako místopředseda výboru pro zdravotnictví a sociální politiku bere přes jedenadevadesát tisíc korun. Na dalších několik desítek tisíc si může přijít na takzvaných náhradách. Má dva asistenty. „Starostu dělám dvanáct let. Pracuji ale dvanáct hodin denně. I o víkendech. Ať si to lidé přepočítají, jak jsou to vydělané peníze,“ upozornil Koštial.

Ilustrační foto
Nová prodejna bude, ujistil Lidl Slavkov

Některých funkcí se ale podle svých slov vzdá. Jako zastupitel Jihomoravského kraje opustí dva výbory. Stejně jako pozici v představenstvu společnosti Vodovody a kanalizace Břeclav a ve společnosti STKO. Ta se zabývá likvidací odpadů a kontejnerovou dopravou. Město Mikulov v ní má podíl.

Kumulování funkcí se nelíbí bývalé místostarostce Boskovic Jaromíře Vítkové z KDU-ČSL. Stejně jako Koštial je v současnosti senátorkou. „Podle mého se funkce senátora a starosty dobře skloubit nedá. Pokud tedy část práce starosty nepřevezmou úředníci. Současně jsem byla chvíli radní a senátorkou. Zodpovědně projít všechny materiály do rady, rozhodovat o městských věcech a zároveň naplno pracovat v Senátu byl problém,“ vzpomněla Vítková.

Na Blanensku je podobně jako Koštial vytížený například starosta okresního města Jiří Crha z ODS. Je zároveň uvolněným krajským zastupitelem. Na plný úvazek pracuje jako předseda výboru pro národnostní menšiny. Za to má měsíčně bezmála osmdesát tisíc hrubého. Je zároveň předsedou FK Blansko, sedí v představenstvu FC Zbrojovky Brno a Vodárenské akciové společnosti.

Občanskodemokratický starosta Vyškova Karel Jurka figuruje jako jednatel ve společnosti Rebios a člen představenstva v akciové společnosti Respono.

Některým místním vadí, že Vyškov má nově tři místostarostovské posty na plný úvazek. Odměna jednoho místostarosty i s odvody přijde město od ledna podle Jurky na milion 250 tisíc korun ročně. „Na první pohled to působí dojmem prospěchářství,“ řekl Jakub Zedníček z Vyškova.

Ilustrační foto
Drobné sněžení působilo řidičům problémy. Převrátil se i traktor