Volební místnosti se otevřely v pátek ve dvě hodiny odpoledne. Příležitost vhodit svému favoritovi hlas měli lidé v první den až do desíti večer. V sobotu pak mohou odvolit mezi osmou ráno a druhou odpoledne. „Hlasy sečteme pravděpodobně v sobotu ještě před osmou večer," uvedla volební koordinátorka z jihomoravského krajského úřadu Eva Sychrová.

Na celé jižní Moravě odvolilo téměř devětatřicet procent voličů. Proti minulým volbám před třemi lety je voličů na jižní Moravě o deset procent měně. V Brně přišlo v pátek k volebním urnám přes třiačtyřicet procent voličů.

Podle politologa Lubomíra Kopečka z Masarykovy univerzity za to může především neutěšený stav politické scény. "Každou chvíli je nějaká vládní krize a lidé na to začínají být citliví. Mají pocit, že volbami se stejně nic nezmění," komentoval exkluzivně pro Brněnský deník Rovnost situaci politolog.

Dodal, že menší roli může hrát i fakt, že je po víkendu ještě volné pondělí. "Lidé toho využili a odjeli pryč, aniž by k volbám šli. Těch bude ale relativně málo. Spíše převládá nechuť," sdělil Kopeček.

Hašek mezi prvními

U základní školy v Kotlářské ulici čekalo před druhou hodinou na otevření místnosti asi čtyřicet lidí. Mezi prvními tu odvolil i jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka vhodil svůj hlasovací lístek do urny v pátek před půl šestou odpoledne v základní škole ve Slavkově u Brna.

Ve dveřích základní školy v Rašínově ulici v Brně se lidé tísnili už ve dvě hodiny, kdy volby začínaly. „Zatím to vypadá, že účast bude normální. Ze začátku bývá vždycky velký nával zájem. Ustává až tak kolem sedmé osmé večer. A druhý zájem je hlavně ráno a pak před polednem," komentoval zájem lidí předseda jedné komise Jiří Kocian.

Poznamenal, že i když k volbám chodí hodně lidí, účast je nízká. Do jeho volebního okrsku totiž spadá i Dominikánské náměstí. „A tam je spousta lidí hlášených k trvalému pobytu na úřadě. Takže volební účast je pak kolem tří až čtyř procent," poznamenal předseda komise.

Nejdřív přišla Tereza Vašicová s malou dcerou. "Jsem na mateřské, tak jsem šla hned. Je to lepší, než to nechávat na poslední chvíli, řekla žena. 

Kudy kam?

Krátce po otevření volebních místností bloudily chodbami školy destíky lidí. Někteří pečlivě zkoumali listiny na dveřích, aby poznali, do kterých zamířit, další šli na jisto. „Chodím k volbám pravidelně. Čas přitom ale neřeším, záleží, jak mi to vyjde. Dnes jsem tu brzy. Jsem totiž učitelka a kvůli volbám nám zkrátili vyučování," řekla například Jana Netolická.

Někteří lidé měli problém najít svou volební místnost. Například v Řečkovicích se totiž změnily okrsky. Jenže zdaleka ne každý to ví a spousta lidí tak míří volit tam, kde byla dlouho zvyklá. Poté co zjistili, že jsou na špatném místě, se voliči často s nadávkami vydali na cestu zpátky. „Nejdřív jsem šla dolů na Horácké náměstí. Tak jako při každých volbách. A tam mi řekli, že jsem na špatném místě. Všichni chodí po paměti, kam jsou zvyklí, a teď vůbec nevíme, kam jít. Říkala jsem to i komisi a prý oznámení o volebních místnostech někde vyšlo, ale to já nečtu ani o tom nevím," řekla například Irena Kubová.

Řečkovický starosta Marek Viskot pak Brněnskému deníku Rovnost potvrdil, že oznámení vyšlo ve zpravodaji radnice. "Bohužel jsme asi přecenili to, jak lidé zpravodaj čtou. Chápu, že šli prostě tam, kam jsou zvyklí," poznamenal starosta.

Lukl: Hlas jsem dal sobě

Mezi prvními návštěvníky volební místnosti v Kyjově byl i starosta města a lídr jihomoravské kandidátky SPOZ František Lukl. „Rozhodování bylo velice jednoduché, hlas jsem dal sobě. Zakroužkoval jsem ještě další tři lidi, kteří jsou mi blízcí. Na dnešek mám v plánu relax a vanu, zítra vyrážím do Prahy do štábu, kde výsledky budu sledovat s ostatními," uvedl Lukl poté, co vhodil volební lístek do zapečetěné urny.

Komplikovanou volbu měla herečka Národního divadla Brno Klára Apolenářová. V létě se totiž vdala a ještě nemá nový občanský průkaz. „Vůbec jsem to nestihla. Ale říkám si, že kdyby mě nenechali volit, tak by mě aspoň zbavili dilematu. Takhle nerozhodná jsem nebyla snad už žádných voleb. Ještě od včerejška jsem to čtyřikrát změnila," poznamenala herečka, která nakonec odvolit mohla, ale zaplatí pokutu.

V podvečer v Brně odvolil také Martin Stropnický, kandidát hnutí Ano 2011. I když v Brně nebydlí. "Kandiduji tady, tak mi připadlo logické sem jet volit. Kvůli dopravní zácpě jsem se sice neplánovaně zdržel, ale co nadělám," sdělil herec. Uvedl, že volil stranu, za kterou kandiduje. "Při kroužkování jsem vybral i sám sebe," přiznal.

Volební účast na jižní Moravě.

V Ivančicích na Brněnsku do půl páté odpoledne přišlo hlasovat třináct procent voličů. V celém ivančickém správním obvodu, pod které spadají okolní menší obce, je účast 12,27 procenta. Podle vedoucí odboru vnitřních věcí ivančické radnice Ivany Krejčová je zatím volební účast podobná jako v minulých letech. „Očekávám, že do dnešního zavření volebních místností přijde kolem jedenadvaceti procent voličů," uvedla Krejčová.

Do volebních místností v Rosicích na Brněnsku za dvě hodiny od začátku voleb přišlo patnáct lidí s volebními průkazy. „Při prezidentských volbách za dva dny přišlo s průkazy osmnáct voličů," sdělila vedoucí odboru vnitřních věcí rosické radnice Magda Hasoňová. V celé rosickém správním obvodu zatím s průkazy odvolilo čtyřicet lidí.

Ve čtyři hodiny odpoledne byla volební účast v Rosicích čtrnáct procent. „Ve správním obvodě byla nejvyšší dvacetiprocentní ve Zbýšově a nejnižší šestiprocentní ve Veverských Knínicích," uvedla Hasoňová.

V Tišnově na Brněnsku v pátek odpoledne přišlo do volebních místností jedenadvacet lidí s průkazy. Kontrola z radnice obešla všechny volební místnosti. „Vše bylo v pořádku. Napravili jsme jen několik formálních drobností, jako špatné značení místností," uvedl Jiří Dospíšil z tišnovské radnice.

Kolem 11 procent hlásilo odhad volební účasti po dvou hodinách od otevření volebních místností Znojmo. „Budeme-li porovnávat účast k této hodině například s účastí při prezidentských volbách, pak aktuální zájem voličů je asi o čtyři procenta nižší. To samozřejmě zatím o ničem nevypovídá. Při volbách v roce 2010 je naopak nynější odhadovaná účast asi o dvě procenta vyšší," řekl vedoucí správního odboru znojemského městského úřadu Radek Svoboda.

Nejvíce lidí si ve Znojmě zatím našlo cestu ve volebním okrsku číslo osm. „To je Základní škola Jubilejní park. Tam po dvou hodinách odvolilo asi sedmnáct procent voličů. Naopak nejméně, asi jen pět procent přišlo v městské části Načeratice. Z okolních obcí zatím vedou Přeskače se dvaceti procenty voličů," doplnil Svoboda.

Do volební místnosti v jedné z kyjovských základních škol zamířily i děti. „Vzali jsme s sebou vnuka, aby se podíval, jak to všechno chodí. Navíc do školy příští rok nastoupí. Volit chodíme pravidelně, jsme rádi, že máme možnost se svobodně vyjádřit. Lidé, kteří nechodí, si podle nás neváží svobody. My jsme zažili i ten režim, který svobodu postrádal. To teď řada mladých lidé bere jako samozřejmost," shodují se manželé Šestákovi. Rozhodování podle nich bylo v letošních volbách těžké. „Vybrali jsme to nejmenší zlo," zasmál se Otakar Šesták.

Začínají volby. Rozhodněte!
PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE!


2013: Jak si zachovat svobodnou volbu

Jižní Morava - Míváte po volbách pocit, že jste dali hlas tomu nesprávnému? Nebo nejste před volbami rozhodnutí, koho chcete volit? Či snad, zda vůbec k volbám jít? V tomto krátkém článku se pokusím uvést pár faktů, které vám s rozhodnutím mohou pomoci.

1. POJĎTE VOLIT

Má to smysl, i když nevěříte v čistotu politiků. Volíte přece především program a to, kterým směrem se mají naše země ubírat, nikoliv osoby. Lidé přece program, ať už konzervativní, liberální, levicový nebo ekologický, pouze personifikují.

2. KROUŽKOVÁNÍ MÁ SMYSL

Líbí se vám některá politická strana, ale nechcete ji volit kvůli určitým lidem? Volte ji! Zrada vlastního přesvědčení mrzí vždy nejvíc. Ale kroužkujte tak, abyste toho, koho ve sněmovně nechcete, vynechali. Počítejte přitom s tím, že u úspěšných stran (jakou zřejmě bude například ČSSD) se někoho jen tak „vykroužkovat" nepovede, protože váš neoblíbenec bude mít dost zastánců také. Platí však jednoduchá poučka: kdo nekroužkuje, vzdává se velké části vlastní volby. Tím spíš, že letos preferenční hlasy mohou rozhodnout i o premiérovi.

3. NEBOJTE SE MALÝCH

Bojíte se, že strana, která je vám sympatická, nemá šanci dostat se do sněmovny, a tak by váš hlas propadl? Je to nesmysl, své straně pomůžete, už když dostane půldruhého procenta hlasů. V takovém případě dostane za každý hlas stovku a v součtu to dělá miliony korun. Pokud se dostane i přes tři procenta, bude v následujících letech dostávat každý rok od státu minimálně šest milio-nů korun. Třeba i na větší kampaň, s níž příště osloví víc voličů. I proto píšu: Nevolte krátkozrace, není jen toto volební období.

4. VOLTE SPRÁVNĚ

Při loňských krajských volbách byl téměř každý dvacátý hlas neplatný. Proto banální radu volte někoho a zaškrtávejte správně, rozšiřuji i o další větu: Nevhazujte schválně prázdný lístek. Je to stejné, jako když k volbám nejdete, jen vám to možná zlepší na chvíli náladu v mylné pýše: To jsem jim to nandal. Věřte, že za chvíli to přejde a náladu budete mít mnohem horší, než kdybyste použili lístek strany, k níž máte nejméně výhrad.

TOMÁŠ HERMAN