V její hlavní části, v dílnách, si žáci přivoní k umění předků, k řemeslům. „Technické řešení bude velmi netradiční. Nosné stropní a střešní konstrukce by totiž měly nést přímo stromy, a to duby. Přední průhledová stěna bude skleněná,“ přiblížil místostarosta čtyřtisícové obce Radim Šťastný.

Novinka zhruba za patnáct milionů korun má nabídnout i počítačové a jazykové učebny. „Snažíme se administrativně připravit vše tak, abychom získali podporu na odborné vzdělávání z evropských peněz,“ doplnil Šťastný.

Nová hybridní kamera SPEC/CT slouží pacientům v hodonínské nemocnici. Její nákup vyšel na dvacet milionů korun, stavební úpravy na dalších pět.
Hodonín představil nové CT. Bude sloužit nepřetržitě

Jinou cestou jdou ve Střední škole dopravy, obchodu a služeb v Moravském Krumlově na Znojemsku. V tamních dílnách totiž chtějí v příštím roce obnovit technické kroužky pro žáky základních škol. Ti budou i dojíždět „Dva roky jsme čekali na dotační výzvu, nyní už máme domluvené základní školy, které se do tohoto tříletého projektu zapojí. Je jich deset. Nejdřív zavedeme přípravné semináře pro učitele a od září otevřeme kroužky,“ sdělil ředitel moravskokrumlovské střední školy Jiří Psota.

Děti si tak vyzkouší práci automechanika, truhláře, zámečníka či dokonce kováře. „Nově k tomu chceme ještě přiřadit robotiku a programování, aby se žáci dověděli víc i o obslužných procesech,“ upozornil ředitel školy, která na konci roku 2015 otevřela největší středisko technického vzdělávání na jižní Moravě s moderními soustruhy, frézkami a dalším zařízením.

Právě to vidí jako velkou výhodu bývalý dlouholetý krajský radní pro vzdělávání Jiří Janda, který na několika základních školách na Hodonínsku učil nebo je řídil. „Důležité je především pořízení strojů, na kterých se v současnosti pracuje, právě ty by si měli učni vyzkoušet. V některých školách mají zastaralé vybavení, výrazná pomoc je pak spolupráce s podniky, které nabídnou svoje zařízení,“ upozornil Janda.


PRAXE V PROVOZU


Právě to se podařilo Městské střední odborné škole v Kloboukách u Brna na Břeclavsku. Ta otevře nový čtyřletý studijní obor nábytkářství za spolupráce s firmou Blanář nábytek. Za praxí půjdou studenti přímo do provozu. „Počet přijímaných žáků je třicet, obor je vhodný pro chlapce i pro dívky. Díky velkému rozsahu praktické výuky lze ve třetím ročníku složit zkoušku a získat výuční list,“ upřesnil ředitel školy Josef Žáček.

Absolventi mají najít uplatnění ve dřevozpracujících firmách, dále například jako nábytkáři a technologové nebo jinde ve výrobním provozu. „Nápad se mi líbí. Navíc se v posledních letech ukazuje, že řemeslo má už zase svoji váhu a cenu. Po dobrých řemeslnících je poptávka. A práce se dřevem, v nábytkářství, může být pro řadu mladých lidí určitě lákavá,“ pochvalovala novinku třeba Petra Doušková z Břeclavi.

Ilustrační foto.
Krumvířští plánují výstavbu čištičky. Nyní pracují na projektu