V brněnské Galerii Vaňkovka při jeho příležitosti odstartovala v pondělí odpoledne fotografická výstava Svoji. „Expozice mapuje manželství od začátku až po jeho zralé formy. Má za cíl pobídnout k zamyšlení a vyvrátit klišé, že být celý život věrný jednomu člověku není možné,” vysvětlila za organizační tým Kristína Třešková.

Na jižní Moravě zamilované páry strach ze závazků zatím od oltáře neodrazuje. Minulý rok bylo v kraji od ledna do září více než pět tisíc svateb. Své ano si řeklo o téměř tři sta dvojic více než ve stejném období předloni. Přes dva tisíce párů se však za první tři loňská čtvrtletí rozvedlo a čtvrtina nevěst i ženichů uzavírala sňatek podruhé.

Ilustrační fotografie.
Vir-zabiják má slabinu. Vědci se přiblížili léčbě klíšťové encefalitidy

I s vysokou rozvodovostí by chtěli organizátoři akce skrze boření mýtů a pověr bojovat. „Mnoho lidí má pod vlivem pop kultury a rodinných tradic tak nerealistická očekávání, že by je nenaplnil ani ten nejdokonalejší partner. Snažíme se proto na nejvíce omílané mýty odpovědět a poukázat i na krásu a hloubku, které manželství přináší,” uvedl koordinátor Národního týdne manželství Petr Adame.

ZUZANA PEKÁRKOVÁ