Úvod vzpomínkového dne měli ve své režii ale Kněždubští. Ti také otevřeli rodný dům bratrského dua umělců, malíře Joži a sochaře Franty, který ročně navštíví zhruba čtyři tisíce návštěvníků. Mezi těmi pátečními byl i hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

„Pro náš kraj jsou díla Joži Uprky významné, a je na něj také patřičně hrdý. Řada z nich je v Uherském Hradišti. Dílo bratří Uprků je světoznámé a jako umění překračuje hranice,“ řekl při své první návštěvě Kněždubu hejtman sousedního kraje. Připomněl, že mám i velký kalendář s díly Joži Uprky.

Nejen on se mohl podívat do kulturní památky, kterou je Uprkův rodný dům. Mezi exponáty zaujmou nejen kresby, ale také věci každodenní potřeby, což byla i malířova tabatěrka s cigaretovými papírky, zápalkami z Jugoslávie a také fez či tabatějka.

Požár seníku v Žádovicích.
Požár seníku v Žádovicích hasiči likvidovali čtyřicet hodin

Tedy pokrývka hlavy původem ze střední Asie, kterou umělec často nosil. Navíc obec připravuje i další novinku do tohoto muzea, které už funguje patnáct roků. Tou bude rekonstrukce Uprkovy černé kuchyně. „Právě jednáme s uměleckým kovářem a čekáme, jaký nám předloží projekt,“ přiblížil plány kněždubský starosta Libor Grabec s tím, že poslední novinkou jsou tady kachlová kamna.

Vzdát hold velkému malíři, kterého doma navštívil i francouzský sochař Auguste Rodin, přijel za české ministerstvo kultury jeho náměstek Jiří Vzientek. Ten také položil květiny na jeho hrob na zdejším Slováckém Slavíně, kde odpočívá i bratr a jeho někdejší talentový žák Antoš Frolka. „Patří do skupiny umělců jako byl Leoš Janáček v hudbě, jako byl Dušan Jurkovič v architektuře a to samé je Joža Uprka v oblasti výtvarného umění. Snaha inspirovat se a zachytit tradiční folklorní kulturu, lidové tradice, prochází celým jeho dílem. Tím je výjimečný a zajímavý nejen u nás, ale i v zahraničí,“ uvedl Vzientek.

V samotné Kněždubu mohou lidé vidět tři velká díla Joži Uprky z přelomu devatenáctého a dvacátého století v kostele svatého Jana Křtitele, kterým už řadu let provází Josef Zubatý. Jedním z nich je malby Panny Marie Růžencové s Ježíškem. „Je to svérázný obraz, Panna Maria je namalovaná s prvky slováckého kroje,“ upozornil místní průvodce. Na protější straně je od Uprky svatý Josef a na třetím obrazu je svatý Jan Křtitel v řece Jordánu. Všechny tři díla kostelu malíř věnoval.