Velké nadnárodní firmy jako IBM nebo Red Hat sídlí v brněnském Technologickém parku. Polovinu akcií společnosti nyní plánuje koupit Jihomoravský kraj od firmy P&O za víc než půl miliardy korun.

Problémy s chystaným nákupem akcií, o kterém už Deník Rovnost informoval, má předseda Regionální hospodářské komory Brno Ladislav Chodák. „V Technologickém parku jde o zcela komerční plochy, kde kraj společně s městem Brnem plánuje běžnou realitní činnost. V té je ale veřejný sektor většinou velmi neefektivní. Lepší hospodaření by mohl zajistit soukromý subjekt,“ vysvětlil Chodák.

Příběh z doby Železné opony vypráví nová výstava.
Výstava vzpomíná na Železnou oponu

Cíl kraje je podle jeho vedení rozvoj unikátního areálu. Náměstek hejtmana Jan Vitula sdělil, že své místo tam mohou najít například firmy, které nyní sídlí v blízkém Jihomoravském inovačním centru a potřebují rozšířit své prostory. Třeba Y-Soft. „Poté, co jsme vytvořili výzkumné kapacity, máme možnost přenášet výsledky výzkumu do reálného byznysu,“ prohlásil Vitula.

O parku
Technologický park v brněnských Medlánkách formou pronájmu poskytuje prostory pro kanceláře či výzkum.

Společnost, která se o park stará, nyní vlastní Brno, dubajská firma P&O a Vysoké učení technické Brno.

Sídlí tam přes 20 společností, které zaměstnávají přes pět tisíc lidí.

Náměstek tvrdí, že i v zahraničí je normální, že veřejný sektor provozuje technologické parky. „Jde o čtyřicet procent, přes třicet procent provozují univerzity a jen minoritu má soukromý sektor, a to i ve Spojených státech,“ srovnal.

Obě strany se předběžně domluvily na kupní částce přes pět set milionů korun. Kraj si na zaplacení vezme úvěr. „Počítáme, že nákup postupně splatíme z dividend,“ dodal Vitula.

Chodák také kritizoval, že nejsou k dispozici konkrétní podklady záměru. Zastupitelé je podle Vituly dostanou v březnu. Pokud kraj akcie získá, ocitne se společnost čistě ve veřejném sektoru. Padesát procent akcií vlastní město. „Vedení Brna se záměrem předběžně souhlasilo,“ sdělila primátorka Markéta Vaňková.

Podle ředitele Institutu veřejné správy Masarykovy univerzity Filipa Hrůzy je odkup akcií rozumný krok. „Kraj díky němu může s městem propojit síly a pomoci v jeho rozvoji svými zdroji,“ uvedl před týdnem.

Úplnou podporu ale zatím vedení kraje nemá ani v koalici. „Čekám na finální verzi podkladů. Jsem ale spíš skeptický k tomu, aby se veřejný sektor do něčeho takového pouštěl,“ prohlásil náměstek hejtmana za sociální demokracii Marek Šlapal.

V pondělí budou radní schvalovat harmonogram příprav. „Chceme řešit nákup parku na dubnovém zastupitelstvu,“ zmínil Vitula.