Provozovatelé se však bojí, že letošní sezóna je jejich poslední. „Radikálně totiž ubyly 35 milimetrové kopie filmů, na jejichž přehrávání je technicky vybaveno asi devadesát devět  procent letních kin v republice,  takže v letním kině není skoro co hrát. Letos je zřejmě poslední sezona, kdy mohou letní kina hrát aspoň ještě něco," řekl vedoucí letního kina v Boskovicích na Blanensku Radek Pernica. Filmů ve formátu 35 milimetrové pásky  podle něho velmi rychle ubývá.

Letní kina si nemohou dovolit koupení novější techniky. „My jsme schopni se přizpůsobit novému promítání z DVD a Blue-ray nosičů. Myslím si ale, že jsme výjimkou, většina provozovatelů si to kvůli nižší návštěvnosti nemůže dovolit," vysvětlil Pernica.

Takové štěstí ale nemají v Tvrdonicích na Břeclavsku. „Letos naše letní kino možná promítá naposledy a to především kvůli končícím 35 milimetrovým filmovým pásům," řekla Zdeňka Šlichtová, referentka obce Tvrdonice.

Druhým problémem, se kterým se majitelé letních kin potýkají, je návštěvnost. „Ta je rok od roku horší. Loni nám nepomohlo ani pěkné počasí," posteskla si programová vedoucí rohateckého kina na Hodonínsku Jarmila Gurská s tím, že ani rekordní návštěva loňského roku nepřesáhla sto diváků. Přesto se na novou sezonu těší. „Doufám, že méně filmů, které máme kvůli digitalizaci, přiláká více lidí," podotkla Gurská.

Jak na tom letní kina jsou? Není letos jejich poslední sezona?
CELÝ TEMATICKÝ SPECIÁL čtěte ve středečním vydání Deníků Rovnost