Čtvrtek byl slunečný a rekordní pro tři z měřicích stanic na jižní Moravě. „V Troubsku jsme naměřili 19,9 stupňů Celsia, což překonalo dosavadní teplotu naměřenou na této stanici z roku 1995, kdy tam bylo 18,4 stupňů," uvedl meteorolog z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Miroslav Hradil.

Rekordy padaly i v Brně. „V Tuřanech jsme naměřili 18,9 stupňů, čímž padl rekord z roku 1969, v Žabovřeskách 19,2 stupňů, což pokořilo rekord 18,4 stupňů, který jsme devatenáctého října v Žabovřeskách naměřili v roce 2012," popsal Hradil.

Záchranáři, hasiči a policisté uspořádali na Moravském náměstí v Brně akci zaměřenou na prevenci v dopravě s názvem „Ať nás vidí, ten kdo řídí“.
OBRAZEM: Záchranné týmy lidem radily, jak správně používat reflexní prvky

Za posledních šestapadesát let, o nichž mají současné meteorologické stanice na jižní Moravě údaje v databázi, bylo na třech stanicích nejtepleji. Přesto nejteplejší 19. říjen na jihu Moravy v historii čtvrteční teploty nepřekonaly.

„V roce 1954 byly teploty v nižších polohách na jižní Moravě blízko hranice letního dne, bylo kolem pětadvaceti stupňů Celsia. Problém ale je, že řada dnešních stanic v té době buď neměřila, nebo dosud nemá historická data z padesátých let uložené v databázi, proto není možné čtvrteční teploty s těmito údaji porovnávat," vysvětlil meteorolog.

Teplo a teploty kolem dvaceti stupňů si lidé užijí až do víkendu. „V neděli přejde přes naše území zvlněná studená fronta a za ní k nám pronikne od západu studený vzduch. Bude už tedy oblačno nebo zataženo a na většině území déšť," uvedl Hradil.

Nejvyšší denní teploty budou v rozmezí jedenácti až patnácti stupňů Celsia.

Ilustrační fotografie.
Vnuk Alfonse Muchy neuspěl s odvoláním. Epopej patří Praze