Toulky po naftařském příhraničí mají zájemce zavést na Hodonínsku a Břeclavsku na víc než sto míst, kde se nachází historická nebo současná technická zařízení pro průzkum nebo těžbu ropy, zemního plynu a uhlí. „Možnost dozvědět se víc o těžbě ropy a hnědého uhlí v našem regionu a přitom procestovat okolí města se mi velice zamlouvá. Aspoň bych mohl zasvětit do historie dolování a průzkumných vrtů i přátele, kteří za mnou přijedou do Hodonína," řekl Adam Brázda, který v posledních letech žil v Praze a Brně.

Právě to mají totiž toulky turistům nabídnout. Informace o geologicky a těžařsky zajímavých lokalitách, pramenech či studnách mají být navíc součást tištěných a elektronických dokumentů, ke kterým se lidé dostanou ve dvou střediscích.

Dvacítka ukazatelů přímo v terénu přiblíží nejzajímavější místa a na další v okolí odkáže. Odborníci tak zájemcům přiblíží celkem čtyři stovky unikátních bodů. „Projekt připravujeme ve třech rovinách. Po některých trasách bude možné obejít zajímavé lokality pěšky, jiné na kole. Účastníci zájezdů, kteří se budou chtít podívat do vzdálenějších míst u Dambořic či Ždánic, tam pojedou auty nebo i autobusy," nastínil možnosti iniciátor Toulek po naftařském pohraničí a předseda hodonínského muzea Stanislav Benada.

Instituce už začala s přípravou a má sepsané i memorandum o spolupráci s hodonínskou radnicí. „Muzeum má čím dál víc návštěvníků a někteří hosté jezdí do Hodonína jen kvůli němu. Myslím, že nový projekt k nám přiláká další turisty a přiblíží naftařské památky i místním," zhodnotil hodonínský starosta Milan Lúčka.

Toulky mají mít dvě střediska. Jedno v hodonínském muzeu a druhé v městském úřadě ve slovenských Gbelech. Ty jsou totiž hlavní partner projektu, který čeká na evropské dotace pro přeshraniční spolupráci. Ve Gbelech se nachází naftařská expozice. Právě tam místní těžba ropy začala v roce 1913.

Hlavní centra Toulek po naftařském příhraničí
Hodonín: Muzeum naftového dobývání a geologie (středisko pro Moravu) – jediné naftařské muzeum v České republice, otevřené v roce 2006, pro toulky připravuje úpravu spodní části s novými tabulemi a obrazovkami. V okolí muzea má vzniknout geopark.
Gbely: městský úřad (slovenské středisko) – expozice naftařství z roku 2003, chystaná modernizace. Bývalé sídlo podniku Nafta Gbely – plánuje se obnova těžební věže.
Břeclav: středisko těžby ropy i zemního plynu.