Jihomoravského kraje se alespoň částečně týkaly senátní volby v obvodech Blansko, Hodonín, Kroměříž a dvou brněnských okrscích. K urnám v jednotlivých obvodech přišlo od dvaatřiceti do čtyřiceti procent oprávněných rodičů. „Rmoutí mne, že do druhého kola dojde přibližně patnáct procent voličů. Ať už zvolí mne, nebo mého oponenta, mandát vznikne z vůle asi sedmi procent voličů. Budu apelovat, aby lidé přišli k volbám," poznamenal senátor a kandidát do senátu Jan Žaloudík. Právě tento kandidát bez politické příslušnosti v barvách ČSSD v brněnském obvodě číslo 55 získal při volbách v roce 2010 historické maximum hlasů z těchto pěti volebních okrsků. O jeho vítězství tehdy rozhodly hlasy dvaadvaceti tisíc voličů.

Jeho soupeřem bude Pavel Staňek za hnutí ANO. Ve vyrovnaném boji prvního kola Žaloudíka o procento předběhl. „Věřím, že voliči si v senátních volbách v Brně nepletou ANO s ČSSD. Jako redaktoři v hlavním zpravodajství na TV Nova, kteří mě omylem uvedli jako kandidáta za sociální demokracii," komentoval na facebooku kandidát.

V druhém brněnském obvodu, kde se letos volilo, se utkají o křeslo současný lidovecký senátor Stanislav Juránek a ředitel hvězdárny Jiří Dušek zastupující ANO. Ředitel brněnského planetária ovládl obvod s náskokem sedmi procent. „Ráno, když jsem vstal, nevěřil jsem, že to vyhraju," řekl po zhodnocení výsledků.

Infarktovou koncovku měly senátní volby v obvodu číslo 49 Blansko. Lidovkyně Jaromíra Vítková měla dostatečný náskok více než tisícovky hlasů. Ale o druhé postupové místo se přetahovali blanenský starosta Ivo Polák za ČSSD a známý boskovický porodník Jan Machač v barvách ODS. V jeden okamžik je při zisku 5 238 a 5 239 hlasů dělil pouhý jediný odevzdaný lístek. S náskokem přibližně tří stovek hlasů se do druhého kola nakonec dostal Machač. „Byly to velké nervy. V některých okamžicích jsem už nevěřil, že se poměr hlasů překlopí na moji stranu," okomentoval porodník. Dosavadní senátor Jozef Regec svůj mandát neobhájil.

Jeho kolega ze senátu Zdeněk Škromach se do boje o senátorské křeslo v hodonínském obvodu dostal. „Druhé místo je daní za takovou tu mediální suverenitu a různé odhady, které možná uspaly některé tradiční voliče naší strany na Hodonínsku," zhodnotil sociální demokrat Škromach.

V počtu hlasů ho totiž předběhla lidovecká starostka Ratíškovic Anna Hubáčková. „Ani jsem zprvu nechtěla uvěřit, že to takto dopadlo. Že získám více hlasů než Zdeněk Škromach, jsem absolutně nečekala, i když to samozřejmě bylo moje přání," reagovala Hubáčková.

Do druhého kola senátních voleb v kroměřížském obvodě, kam patří i část Vyškovska, postupuje z druhého místa kandidát za hnutí ANO Jan Hašek. „Postup mě samozřejmě velice těší. Na druhou stranu jsem trochu zklamaný z volební účasti. Očekával jsem, že bude vyšší. Svědčí to o určité lhostejnosti obyvatel," okomentoval Hašek.

Volební účast u senátních voleb komentovala i jeho soupeřka lidovkyně Šárka Jelínková. „Vždy by mohla být vyšší, ale jsme rádi, že alespoň část lidí přišla. Rozhodně je vyzveme, aby k urnám dorazili i v druhém kole," vzkázala Jelínková.

Proč vyvolávají senátní volby tak malý zájem voličů?„Lidem se nepodařilo vysvětlit důležitost senátu. A možná to ani nešlo. Jeho postavení je tak slabé, že velká část lidí nevidí důvod, proč se takových voleb účastnit," vysvětlil politolog z Masarykovy univerzity Stanislav Balík.

S tím, že musely zvládnout zároveň dvoje volby, volební komise neměly větší potíže. „Jen jsme měli více práce při sčítání. Museli jsme v podstatě dvakrát spočítat to stejné. V našem okrsku to zabralo zhruba dvě až tři hodiny," uvedla předsedkyně volební komise na Základní škole Sušilova v Boskovicích Marcela Papoušková.

Do druhého kola voleb postupují dva nejúspěšnější kandidáti v každém obvodu. Letos 14. a 15. října rozhodnou voliči nadpoloviční většinou hlasů o tom, kdo z kandidátů se do senátu opravdu dostane.

Kdo se na jižní Moravě utká v druhém kole senátních voleb?

Obvod číslo 49 Blansko: Jaromíra Vítková (KDU-ČSL) vs. Jan Machač (bez politické příslušnosti, kandiduje za ODS)

Obvod číslo 55 Brno-město: Pavel Staňek (ANO 2011) vs. Jan Žaloudík (bez politické příslušnosti, kandiduje za ČSSD)

Obvod číslo 58 Brno-město: Jiří Dušek (bez politické příslušnosti, kandiduje za ANO 2011) vs. Stanislav Juránek (KDU-ČSL)

Obvod číslo 76 Kroměříž: Šárka Jelínková (KDU-ČSL) vs. Jan Hašek (bez politické příslušnosti, kandiduje za ANO 2011)

Obvod číslo 79 Hodonín: Anna Hubáčková (bez politické příslušnosti, kandiduje za KDU-ČSL) vs. Zdeněk Škromach (ČSSD)