V cíli se už Kanaďanky Kimberly Fabianové ujali zdravotníci. Triatlonový závod Ironman na Havaji je složený ze čtyř kilometrů plavání, sto osmdesáti kilometrů jízdy na kole a maratonského běhu. Letošní ročník se uskutečnil v půlce října v Koně.

Přezouvání pneumatik v servisu. Ilustrační fotografie.
Servisy nestíhají, je plno. Motoristé přezouvají vozy na poslední chvíli

Sedmačtyřicetiletý sportovec si cení toho, že se dokázal dostat do cíle. Svým gestem ukázal lidskost, soucit a kolegialitu. Emotivní okamžik v něm dozníval ještě několik dní. „Ještě dva dny po závodě jsme kvůli velkým emocím o této chvíli moc mluvit nemohl,“ pokračuje Svoboda.

Triatlonový závod Ironman na Havaji• Je nejtěžší triatlonový závod na světě.
• Tento rok se ho zúčastnilo čtrnáct zástupců České republiky.
• Skládá se z plavání na 3,86 kilometru, jízdy na kole 180,25 kilometru a maratonského běhu 42,2 kilometru.
• Marek Svoboda (47 let) se zúčastnil druhého závodu Ironman Havaj. Jeho nynější čas byl 10 hodin a 46 minut, roku 2016 byl o půl hodiny rychlejší.


Původem motorkář to dotáhl na mistrovství světa superbiků, ačkoliv se závoděním začal až ve třiceti letech. „K triatlonu mě přivedlo motocyklové závodění i samotná fyzická příprava před závody. Triatlon jsem chtěl vždycky zkusit. Říká se, že první triatlon není nikdy poslední, a tak to také bylo,“ zmiňuje Svoboda. Havajského Ironmana se zúčastnil letos podruhé.

Aby se dostal na prestižní závody, musel týdně trénovat patnáct až dvacet hodin. „Nejvíc ze všeho si vážím podpory rodiny. Manželka je absolutní nesportovec, ale přiznala se, že dění v průběhu závodu ji absolutně pohltilo,“ prozrazuje Svoboda.

Jeho činu fair play si cení i ultraběžec Dominik Skokan. „Udělal neobyčejné gesto. Vzdal se umístění pro to, aby někomu cizímu pomohl k dokončení závodu. To udělá jen někdo, kdo to má v hlavě srovnané a není sobec,“ chválí Skokan.

Pořízených záběrů a videa z toho okamžiku si cení i Hustopečští. Jedním z hrdých obyvatel města je i Patrik Sedláček. „Je krásné, že v každém sportu vidíme kus lidskosti. Mrzí mě jen, že vyčerpanou závodnici předběhly mraky triatlonistů. Ale pomohl jí až závodník z našeho města,“ obdivně zakončuje muž.

Nový starosta Veselí nad Moravou Petr Kolář.
Koaliční smlouva? Zn.: podepsáno. Novým starostou Veselí nad Moravou bude Kolář