S nápadem přišel před rokem, kdy chtěl lidem zajímavě ukázat, jak třídit odpad. „Na začátku jsem vůbec nevěděl, o jakých tématech natáčet. Teď máme už čtyřicátý díl. Snímky jsou hlavně o tom, jak využít popelnice a zabránit jejich zapáchání. Zaměřili jsme se i na to, jak správně nakládat s kompostem,“ popisuje Staňka.

Odpaďák Radek Staňka z Uherčic na Břeclavsku propaguje na Youtube seriál o odpadech. Motivuje ke třídění.Zdroj: Deník / David KvapilNyní se chystá s kolegou převléct do popelářského oblečení a v legračním hudebním klipu upozornit na to, že někteří lidé stále netřídí a nesešlapují plastové láhve. „Chceme zaujmout před letními prázdninami i mladší. Bude to hodně legrační parodie na jeden známý videoklip,“ říká jedenatřicetiletý nadšenec. Jeho ekologická videa vidělo už několik tisíc lidí. Za mediální hvězdu v regionu se ale nepovažuje.

Snímky, na kterých mu nejvíc záleželo, jsou nicméně nejméně sledované, protože jsou někdy až příliš naučné. „Na jednom videu jsme převrhli kontejner. Dívali jsme se jen, co lidé vyhazují a ihned bylo úspěšné. Až mě to někdy mrzí,“ vypráví absolvent Mendelovy univerzity v Brně. Radost mu dělá video, kde se zabývá kompostováním.

Mladý fyzik David Kamenský vyhrál společně se třemi středoškoláky evropskou vědeckou olympiádu.
Evropský šampion. Mladý fyzik z Břeclavi si při olympiádě posvítil na víno

Jako student odpadového hospodářství už před osmi lety začal tvořit motivační systém třídění odpadů. „Potřeboval jsem praxi a řešit diplomovou práci. Starosta mi v Uherčicích vyšel vstříc. Byl rád, když jsem začal motivovat místní ke třídění a v obci se začalo konečně něco dělat s odpady,“ vzpomíná. Jeho nápad postupně začal oslovovat další radnice.

V současnosti je do jeho projektu zapojených asi osmdesát obcí z celé České republiky. Po gymnáziu se rozhodoval, jestli studovat na zubaře. Jeho bratr je totiž doktor. „Řekl jsem si, že když někoho uzdravím, tak si toho stejně někteří nebudou vážit. Hledal jsem něco smysluplného, co tady může existovat a fungovat do budoucna. Proto jsem se rozhodl pro ekologii. Dává mi to smysl a stále mě to naplňuje,“ odhaluje Staňka.

DAVID KVAPIL 

Písečný svět v Lednici. Šestnáct velkých soch na téma božstva představil organizátor výstavy a jeden z tvůrců Michal Olšiak.
Inspiraci k čtyřmetrovému Višnuovi našel na Bali. Bohové z písku sídlí v Lednici