Jako bonus lidé ke vstupence do jeskyní získají i volný vstup do Domu přírody Moravského krasu.

Hasiči zachraňovali turisty z lanovky. Při cvičení slaňovali i do propasti Macocha.
Týden ve fotografii: Začátek lyžařské sezony i cvičná záchrana z lanovky

Na zimující netopýry se chodí s vnoučaty do jeskyní dívat i Drahomíra Matulová z Kuřimi. „Děti jsou nadšené. V zimě je v podzemí navíc tepleji než venku,“ řekla.

Kde mají otevřeno i v zimě
• Jeskyně v Moravském krasu. Punkevní jeskyně, Výpustek a část Sloupsko-šosůvských jeskyní.
• Lákají na zimní plavbu na lodičkách a zimující netopýry.
• Znojemské podzemí. Otevřeno je celoročně.
• Jedná se o systém podzemních chodeb a sklepů, který je dlouhý téměř 27 kilometrů a má až čtyři patra.
• Zoo Brno, Zoo Hodonín, Zoo Park Vyškov
• Zámek Lednice. Poslední prohlídky 21. a 22. prosince.

Vyjma vánočních svátků a na Nový rok bude v provozu v Moravském krasu ještě Lanová dráha Macocha. Naposledy pojede pátého ledna a pak až v březnu.

KILOMETRY POD ZEMÍ

Do podzemí se podívají i v zimě také turisté ve Znojmě. Otevřené je celoročně. Jedná se o systém chodeb a sklepů dlouhý téměř sedmadvacet kilometrů. Má až čtyři patra. Příchozí si mohou vybrat z běžných nebo adrenalinových tras. „Nerozlišujeme zimní a letní provoz. Prohlídky jsou atraktivní pro děti i dospělé. Trasy jsou totiž doplněné autentickými figurínami a různými zvukovými a obrazovými efekty. Každé zákoutí má svůj příběh,“ řekl pracovník Znojemské Besedy Karel Semotam.

Jiným turistickým cílem v této části roku mohou být zoologické zahrady. Celoročně je otevřená třeba zoo v Brně a v Hodoníně. „Na Štědrý den připravíme pro návštěvníky krmení šimpanzů a kočkovitých šelem. Od této soboty až do Štědrého dne mohou lidé nosit také dárky opuštěným psům do našeho útulku,“ uvedla pracovnice hodonínské zoologické zahrady Marie Blahová. Přes zimu je otevřený i Zoopark Vyškov.

Návštěvníky láká i návštěva šlechtických komnat v zámku v Lednici na Břeclavsku. Turisté si ale musí pospíšit, protože letos je naposledy otevřeno tuto sobotu a neděli. Poté až v únoru o víkendech. „Lidé si prohlédnou vánočně vyzdobené reprezentační prostory zámku. Velkým lákadlem je také zámecký skleník, kde před zimu kveta řada tropických rostlin. Je to v zimě taková oáza,“ informovala lednická kastelánka Ivana Holásková.

V opravené hale hlavního nádraží v Brně přibyly nové pokladny prodeje jízdenek a prosklené zádveří za hlavním vstupem. U něj se dokončují opravy zvenku.
Nádraží v Brně po výluce: chybí větší čekárna, koleje mají jiné označení