Novinka rozdělila obyvatele města. Lidé v reakcích na Facebooku upozornili na nedostatky projektu. Třeba, že vynechává jednu část Hustopečí. „K vzdálenějším lokalitám autobus nejede. Nápad je super, ale provedení by chtělo ještě doladit,“ napsala připomínku Kristýna Šmídová.

Speciální linka, kterou platí město, obkrouží každé ráno v Hustopečích trasu o deseti zastávkách. Soukromý dopravce to stihne za sedmnáct minut. Autobus vozí děti ke školám či přibližuje důchodce k lékařům a lékárnám. „Zatím nevyužil maximální kapacitu. Nejvíc se svezlo autobusem 84 cestujících v jeden den. Až se zhorší počasí, možná jich ještě přibude,“ věří hustopečský místostarosta Bořivoj Švásta.

Jak už Deník Rovnost informoval, linka je ve tříměsíčním zkušebním provozu. Jedním z argumentů vedení radnice pro zřízení školního autobusu byla úleva dopravě u největší z místních škol. V ranní špičce rodiče často neměli kde zaparkovat. „Provoz hodně ovlivňují i rodiče vezoucí děti do vedlejší mateřské školy,“ popsal své první dojmy nový ředitel Základní školy Komenského Jaroslav Vysloužil.

Ilustrační foto.
Do školy po americku: autobusová linka má pomoci, ozvali se i kritici



Podle Švásty aut na Komenského od prvního dne školního roku viditelně ubylo. Do školy chodí asi 650 žáků. Polovina z nich ale dojíždí z okolních vesnic. I na to poukazují kritici projektu. „Podle mě až třicet procent dojíždějících auty jsou lidé bydlící mimo Hustopeče nebo obyvatelé z druhé části města, kudy školní autobus nejezdí,“ uvedl už dřív Marek Kortiš ze sousedního Kurdějova.

Školní autobus je na jižní Moravě rarita, ve větších městech funguje hromadná doprava. Třeba ve Znojmě o něčem podobném neuvažují. „Je otázka, zda taková linka může omezit počet aut před školami. Mnozí rodiče tam vozí děti při cestě do zaměstnání,“ uvažoval znojemský starosta Jan Grois.

Kritikům hustopečského projektu se nelíbí také to, že autobus může odvést děti od zdravé ranní procházky. Podle Petry Fekete ale mají rodiče a děti na výběr. „Autobus je hlavně alternativou pro ty, kteří by jinak jeli autem,“ uvedla svůj názor na Facebooku.

Michal Hyčka učil na základní škole ve Valticích nepřetržitě od roku 1974 až do 2018.
Jihomoravský unikát: 44 let zůstal věrný jedné škole. Učil přes dva tisíce žáků



Zajištění dopravce stojí městskou pokladnu zhruba čtyři sta korun denně. Na bezpečnost malých cestujících dohlíží strážník.