Doporučujete i častější kontroly než jednou za rok?

Samozřejmě, je to součást prevence. S každou kontrolou navíc klesá riziko poruchy. Je dobré i kromě revize nezapomínat na kotel a zavolat plynaře, který ho prohlédne zevnitř, jestli třeba není špinavý výměník. I to může způsobit životu nebezpečné problémy.

Které to jsou?

Jde především o otravy oxidem uhelnatým. V nečištěném a nekontrolovaném komíně totiž můžou časem vzniknout různé deformace a ucpávky. A když komín není čistý, nemají zplodiny kam volně odcházet. Kominík musí také hlídat, jestli je v místnosti s karmou dostatečný přívod vzduchu. I obyčejná výměna starého dřevěného okna, které profukuje, za plastové, může způsobit nebezpečné otravy.

Jsou lidé v kontrolách nezodpovědní?

Je to individuální. Někdo vyhlášku a revize ignoruje. Letos ale začal platit nový zákon hasičů. Když člověk spalivovou cestu (cestu od kotle až po ústí komínu – pozn. red.) nekontroluje, mohou mu dát pokutu. U fyzických osob je to až deset tisíc korun, u právnických až sto tisíc.

Kolik roční revize stojí?

Pokud je to běžná kontrola a čištění karmy a komínu, je to zhruba tisíc až dva tisíce korun. Pokud kominík kontroluje i spalivovou cestu, je to dalších pět set korun navíc.

CELÉ TÉMA NAJDETE VE ČTVRTEČNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST.