Mikulov si to zaslouží, určitě ho podpoříme. Tak odpovídali krajští lídři v rozhovoru pro Deník Rovnost na otázku o snaze Mikulova proniknout na seznam památek Unesco. Téměř nikdo neodhalil, že je to chyták. Mikulov o to totiž v současnosti nemá zájem.

V minulosti sice o připojení k dvanácti českým památkám Unesco uvažoval, ale upustil od toho. „Připravovaly se dokonce i nějaké materiály. To už je ale dávná historie. Nakonec z toho sešlo. Dřív směřovaly tyto ambice i k židovskému hřbitovu, ale také od těchto aktivit jsme upustili," vysvětlil starosta Mikulova Rostislav Koštial.

Nachytat se nechala většina oslovených. „Jižní Morava má hodně krásných míst, která si zaslouží pozornost nejen naši, ale i světovou. Mikulov určitě takovým místem je, proto budu podporovat zapsání na seznam památek světového dědictví Unesco," řekl lídr lidovců Stanislav Juránek.

Dodal, že nejprve by se mělo na seznam dostat hradiště v Mikulčicích.  Další kandidáti odpovídali stručným „ano" nebo zdůrazňovali výhody, které by členství v elitní skupině kraji přineslo. „Mikulov si to zaslouží. Památky Unesco zvyšují atraktivitu jižní Moravy pro turisty," podotkla například jednička na kandidátce Strany zelených Jana Drápalová.

Prvním, kdo neslíbil podporu bezhlavě, byl lídr Top 09 Jan Vitula. „Samozřejmě, pokud nějaká taková snaha je, nevidím problém v tom ji podpořit. Oblasti to může jen prospět, není to nic proti ničemu," uvedl. Druhý, kdo v zákeřné otázce obstál, je lídr komunistů Vojtěch Adam. „O této snaze našeho jihomoravského Mikulova nic nevím," sdělil současný starosta Ivančic na Brněnsku.

Stejně jako Juránek doplnil, že podle něj by na jihu Moravy mohlo o zapsání na seznam usilovat spíše Slovanské hradiště v Mikulčicích. „U příležitosti nadcházejícího 1150. výročí příchodu věrozvěstů na Moravu by to byl velmi významný počin," dodal Adam.

Fiktivní otázka

Ptali jsme se:
Podpoříte aktuální snahy Mikulova dostat se na seznam památek světového dědictví Unesco?
Vysvětlení:
Mikulov o to v současnosti neusiluje. Přesto naprostá většina lídrů odpověděla, že jejich snahu podpoří. Nachytat se nenechali jen kandidáti komunistů  a Top 09.

Odpovědi politiků na všechny otázky najdete v pátečním vydání Deníku Rovnost