Poslední takový žebříček Universitas 21 sestavuje z databáze dvou set zemí australský Institut aplikovaného ekonomického a sociálního výzkumu na Univerzitě v Melbourne. „Letos jsme na dvaadvacátém místě a předstihli jsme i země, jako je Itálie, Španělsko, Polsko či Jižní Korea. Ukazuje se, že české vysoké školství patří mezi nejlepší na světě, a dokonce je vzhledem k ekonomické úrovni země na vyšší úrovni, než by se dalo očekávat," podotkla za ministerstvo školství Klára Bílá.

Mezi nejlepšími světovými univerzitami se již několik let umisťuje brněnské Vysoké učení technické. „V prestižním žebříčku společnosti QS Top Universities za rok 2016 jsme mezi 4385 školami obsadili 651. až 700. místo. Zabodovali jsme hlavně v oblasti stavebnictví," řekla mluvčí univerzity Radana Kolčavová.

Ve stejném žebříčku se úspěšně umístila i brněnská Masarykova univerzita. Uspěla v biologii a v oboru počítačové vědy obsadila 401. až 450. příčku. „Nejspíš díky dlouhodobé mezinárodní spolupráci zkušených vědeckých týmů. Posun v těchto žebříčcích je ale komplikovaný, o totéž usilují stovky škol po celém světě. Nejvíce se v posledních letech daří hlavně asijským zemím," podotkla mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Hledání způsobů, jak zlepšit postavení, věnuje podle ní univerzita velkou pozornost. V říjnu kvůli tomu poprvé ve škole zasedala Mezinárodní vědecká rada, která radí univerzitě, kudy směřovat třeba výzkumy.

Ministerstvo hodnotí výsledky respektovaných žebříčků za účelem financování veřejných škol. „Podstatná část rozpočtu je rozdělovaná na základě indikátorů výkonu a kvality, jakými je třeba míra nezaměstnanosti absolventů či vědecký výkon," dodala Bílá.

O něco méně se na výsledky škol soustředí různá výzkumná centra. „S univerzitami spolupracujeme spíš na základě grantů a zaměření odvětví," vysvětlila Pavla Schieblová z brněnského Ústavu přístrojové techniky Akademie věd.

Prestižní světové žebříčky
⋅ QS World University Rankings
Velká Británie, 4385 zemí
⋅ Universitas 21
Austrálie, 200 zemí,
Česká republika 22. místo
⋅ BRICS & Emerging Economies Rankings (Times Higher Education World University Rankings)
Londýn, 197 zemí
MU 83. místo, VUT 73. místo