Bývalý uprchlický tábor v břeclavské městské části Poštorná přivítá nové osazenstvo ještě tento rok. Areál už nebude sloužit azylantům z cizích zemí, nýbrž potrestaným. Těch se má do Poštorné přesunout až sto padesát. Věznice také nabídne nová pracovní místa.

„Zařízení pro zajištění cizinců v Poštorné se už pro Správu uprchlických zařízení stalo nepotřebné. Areál byl nabízený v souladu se zákonem o majetku České republiky. Nejdřív v rámci resortu vnitra, protože o něj ale neprojevil nikdo zájem, proběhla takzvaná širší nabídka dalším resortům a státním organizacím," sdělil ředitel Správy uprchlických zařízení Miloslav Koudelný.

„O areál projevila výhradní zájem Vězeňská služba. Nyní se jedná o změně příslušnosti pro hospodaření s majetkem státu. Předpokládá se, že od prvního listopadu bude areál už v dispozici nového správce," dodal Koudelný.

Správa uprchlických zařízení spadá pod ministerstvo vnitra. Vězeňská služba zase pod ministerstvo spravedlnosti. Převodu majetku mezi rezorty však nic nebránilo a s termínem počítají i noví správcové bývalého tábora. „Převzetí bývalého uprchlického tábora v Poštorné je stanovené na poslední říjnový den v tomto roce," potvrdila vrchní komisařka Miroslava Nývltová z Generálního ředitelství Vězeňské služby.

Hledají se bachaři

Kromě přítomnosti vězňů přinese nové využití do regionu na pět desítek nových pracovních míst. „V Poštorné půjde o objekt Věznice Břeclav. Výkon trestu tam bude moct nastoupit až sto padesát odsouzených. Zprovozněním tohoto objektu vzniknou ale i další pracovní místa. V současné době můžeme předpokládat přibližně padesát míst, avšak konečný počet ještě nebyl stanovený," doplnila výhled do blízké budoucnosti Nývltová.

Když se měl areál přeměnit na utečenecký tábor, rozdělovala Poštornou petice proti novému záměru. Nová věznice však zatím žádné emoce mezi místními nevyvolává.

„Jezdíme okolo s mužem do lesa na kolech, objekt je nedaleko našeho domu. Osobně mi ale zřízení věznice nevadí. Do prázdných a nevyužívaných budov se totiž po čase stahují lidé, kteří mohou být nebezpeční. Na trestance tu bude určitě dohlížet ostraha, takže by k nebezpečným situacím dojít nemělo," podělila se o názor Ludmila Sýkorová, která v Poštorné žije už patnáct let.

„Víc než to, že bude za humny věznice, mi vadí samotný fakt, že se musí neustále navyšovat kapacita nápravných zařízení. Kdyby se lidi chovali, jak mají, nemusely by se další budovy hledat," zdůraznila Sýkorová.

Věznice Břeclav bojuje s místem už několik let. Před čtyřmi lety jednala o rozšíření do prostor přilehlé knihovny. Z plánů ale sešlo.

Kapacita vězení v centru města se pohybuje kolem sto osmdesáti míst. A jako většina českých věznic je i ona dlouhodobě přeplněná. Získáním objektu v Poštorné tak problémy s místem vyřeší.

PETR VLASÁK