Když utekl poprvé, při dopadení u něj policisté našli útočný nůž. Ke spoutání pomohla zásahová jednotka. Že je čtyřiačtyřicetiletý David Vácha opět ozbrojený, není vyloučeno ani při jeho druhém útěku. Tentokrát se na svobodu dostal z věznice v centru Břeclavi. Stalo se tak v sobotu večer.

Ve městě jde o druhý případ prchajícího trestance v krátké době. Od prvního zářijového dne je na útěku také Stanislav Dvořák, jenž si odpykával trest v zařízení v městské části Poštorná.

Podle dostupných informací Vácha překonal zabezpečení areálu. „Vězeňská služba České republiky intenzivně prošetřuje veškeré okolnosti útěku. Odsouzený byl dle rozhodnutí soudu umístěn v režimu dohled, kde jsou kontrolou a dohledem nad činností odsouzených pověřeni vychovatelé," sdělila mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová.

V areálu s dohledem se odsouzení v některých prostorách pohybují bez omezení. Tedy i bez ozbrojené stráže.

Po obou mužích pátrá policie. Zatímco u Dvořáka nebezpečnost nepředpokládá, u Váchy ano. Proto obyvatele varovala, aby se ho nepokoušeli sami zadržet a ihned ji kontaktovali. „Jde o recidivistu, kterého soud potrestal za majetkovou trestnou činnost: většinou krádeže a vloupání. V minulosti také nenastoupil k výkonu trestu, takže má na svědomí maření výkonu úředního rozhodnutí," uvedla mluvčí policistů na Kamila Haraštová.

Pátrači pracují s tím, že hledaný je mimo okresní město a zřejmě i za hranicemi regionu. K dispozici mají několik kamerových záznamů, které prochází a vyhodnocují. „Může mít přístup ke zbraním, proto ho bereme jako nebezpečného. Předpokládáme nasazení zásahové jednotky," doplnila Haraštová.

Břeclavský deník Rovnost o případu informoval už v neděli na webových stránkách. Zpráva mezi obyvateli vzbudila značný ohlas. V pondělí ji sdílelo na 550 lidí. „Takové věci se přece nemůžou stát. To se má člověk cítit v bezpečí?" ptala se například čtenářka Dagmar Zonygová Labudová.

Pro Váchu jde o druhý útěk. V červenci unikl z vazební věznice Bytíz na Příbramsku. Zásahová jednotka ho chytla v jižních Čechách. V Břeclavi byl od třináctého července.

Kromě pátrání je pozornost stočená i k míře zavinění zaměstnanců věznice. Na případu pracuje Generální inspekce bezpečnostních sborů. „Na základě výsledků šetření pak budou učiněny příslušné kroky, které se budou týkat jak bezpečnostních, tak personálních opatření," oznámila mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová.