Agresivita pacientů neustále stoupá. Tvrdí to jihomoravští záchranáři, kteří se setkávají se slovním i fyzickým napadáním téměř denně. Po některých loňských útocích skončili záchranáři dokonce na neschopence. Podle mluvčí jihomoravských záchranářů Barbory Zuchové zaznamenávají nejvíc napadení při pátečních a víkendových nočních službách.

O narůstající agresivitě pacientů svědčí kromě jiného i tři případy z jižní Moravy z poslední doby. „Zasahující záchranáře museli po útoku pacientů ošetřit jejich kolegové v nemocnici. Někteří z nich nemohli vykonávat službu několik dní," informovala Zuchová.

Dvěma záchranářům způsobil v prosinci zranění muž z Brna. „Sanitka vyjela k pacientovi, který trpěl bolestmi zad. Při přesunu do auta dotyčný na záchranáře znenadání zaútočil," uvedla Zuchová. Zdravotníci se útok snažili odvrátit. Při tom ale všichni tři spadli na zem.

Ani potom na ně pacient nepřestal útočit. „Záchranný tým proto na místo přivolal policisty, kteří agresivního muže zklidnili. Ani jeden ze záchranářů ale už kvůli zraněním nemohl dokončit službu," uvedla mluvčí. Dodala, že záchranný tým agresivního pacienta za doprovodu policistů převezl na chirurgickou ambulanci.

Sami se ale poté museli nechat ošetřit lékařem. „Záchranáři utrpěli pohmožděniny různých částí těla. Byli odření a pacient je při zásahu poplival na obličeji," doplnila Zuchová. Jeden z nich zůstal několik dní na nemocenské.

Problémy záchranářům dělají nejčastěji opilí lidé. „Agresivní nebývají jen pacienti, ale také jejich alkoholem posilnění příbuzní a známí," sdělila Zuchová.

To potvrdili také brněnští strážníci, kteří vyjíždějí k nebezpečným pacientům zdravotníkům na pomoc. „Záchranáři nás volají téměř každý večer. Většinou pomáháme s usměrněním a převozem agresivních, opilých pacientů. Nebezpeční bývají ale také někteří psychicky nemocní," řekl mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

Spolu s policií zasahovali strážníci nedávno u pacienta v Brně, který posádku sanitky ohrožoval dokonce zbraní. „U muže se projevily psychiatrické obtíže. Chodil po domě se zbraní v ruce. Záchranáři se k němu proto nepřibližovali a zavolali policisty. Agresivita muže se stupňovala. Před domem vzal kovovou rohož a hodil ji na čelní sklo záchranářského auta. Na sanitce způsobil škodu několik desítek tisíc korun," konstatovala mluvčí Zuchová. Policisté se strážníky pak pacienta zklidnili a pomohli záchranářům s převozem do Psychiatrické nemocnice Brno.

Podle psychologa Jiřího Brančíka někteří pacienti nebo příbuzní útočí kvůli stresu. „Každý útok ale výrazně naruší práci záchranářů. Jedou na místo s tím, že člověku pomohou. Pokud se dočkají nějakého napadení, mohou mít přinejmenším pocit zmaru," upozornil psycholog.

Protože útočících pacientů neubývá a jejich agresivita se stupňuje, podílela se Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje na vytvoření speciálního kurzu zaměřeného právě na řešení kontaktu s agresivním pacientem. „Záchranáři se naučí, jak se v takových chvílích nejlépe zachovat, jak tyto situace zvládat," sdělila Zuchová.