Příběhy doplněné kresbami Vojtěcha Čižmáře, kde jsou Lukáš a Michaela hlavními hrdiny, zmapují sto let prvního ústavu pro tělesně postiženou mládež na Moravě. „Budeme se postupně vracet do historie, abychom lidem ukázali důležité milníky, na které je dobré zavzpomínat,“ řekl ředitel Centra Kociánka Tomáš Komárek. První už zveřejněné příběhy připomněly založení kapely Hustej Rock nebo závod Maraton na kolečkách.

Komentovaná prohlídka sokolského areálu s architektem Robertem Václavíkem.
Největší sokolovna? Stadion v Kounicově ulici. Lidé si prohlédli světový unikát

K oslavám si centrum připravilo řadu akcí. „I když výročí připadá na srpen, slavit budeme celý rok. V půlce května bude Běh Kociánkou, dále budeme mít výstavu v Café Práh,“ uvedla mluvčí Kociánky Tereza Bízová.

100 let Kociánky

8. srpna 1919 ji založil Jan Chlup na popud lékaře Rudolfa Jedličky a dcery Tomáše Garrigua Masaryka, tehdy jako Ústav sociální péče pro tělesně postiženou mládež.
V květnu 1920 přišli do ústavu první chovanci.
V roce 1952 vzniklo dětské středisko Březejc u Velkého Meziříčí odloučené pracoviště Kociánky.
V září 2015 se denní stacionář otevřel i pro osoby s poruchou autistického spektra.

Výročí mohou lidé oslavit i 30. května na devátém ročníku multižánrového festivalu Dobrý den Kociánko. „Budou tady hrát kapely i divadla. Návštěvníci se zúčastní různých workshopů. Své práce tu vystaví naši uživatelé,“ vyjmenovala Bízová.

Ve druhé polovině roku vyjde almanach s rozhovory s klienty a bývalými zaměstnanci i ohlédnutím za historií Kociánky. „Málokdo třeba ví, že na místě dnešního ústavu stával ve středověku hospodářský dvůr patřící Václavu I.,“ zmínil autor historické části Zeno Čižmář.

Ilustrační foto
Virózou trpí na jižní Moravě už 15 tisíc lidí. Šíří se i chřipka, hrozí epidemie

Dětem i dospělým se zdravotním postižením poskytuje brněnské Centrum Kociánka komplexní zdravotnickou péči i rehabilitace. A také jim pomáhá se vzděláváním a začleňováním do společnosti.

HANA KOTOUČOVÁ