Podle deníku spousta turistů v České republice míří především do Prahy, která je ale jimi už příliš přeplněná. V Brně to prý nehrozí. „Očekávejte klidnou dovolenou bez divokých párty a spousty lidí, kteří se sem přijeli rozloučit se svobodou," poukázal redaktor britského deníku Will Coldwell.
Kromě galerií a architektury recenzent radí turistům rozhodně vyzkoušet některé z hospod. Doporučuje například navštívit Soul Bistro, kde podle něj lahodně vaří. Tam si toho, že pronikli na stránky významného deníku, váží. „Hosty k nám lákáme tím, že připravujeme jídla z čerstvých a lokálních surovin. V posledních letech zažívají bistra boom, takže i proto jsme oblíbení. Všímám si, že v poslední době k nám chodí čím dál tím více cizinců," potvrdila spolumajitelka Kateřina Tíšková.
Více zahraničních návštěvníků stále častěji vídají také v dalším podniku, který doporučuje The Guardian. Ve Výčepu Na stojáka je podle něj jedinečná atmosféra. „Naše provozovny jsou zajímavé osobitým konceptem, navíc nabízíme piva z malých pivovarů, kvalitně řemeslně zpracovaná. Před rokem tvořili devětadevadesát procent zákazníků česky mluvící hosté, dnes vnímáme, že chodí stále více těch zahraničních," přiblížil provozní Marek Sigmund.
Jako nejlepší místo k přenocování vybral The Guardian hostel Mitte, který je podle Coldwella fantastické místo pro mladé lidi i rodiny. „Zmínka v Guardianu nás potěšila a jsme rádi, že někdo ocení naši práci, kterou děláme s láskou a péčí. Snažíme se seznamovat s děním v Brně, abychom našim hostům mohli co nejlépe poradit, kam si zajít na jídlo nebo za kulturou," uvedla provozní Tereza Velebová.
Kromě deníku ocenil hostel Mitte také server světoznámého turistického průvodce Lonely Planet. „Ve srovnání s Prahou je Brno živější díky množství studentů a kaváren," popsal redaktor Mark Baker.
Lonely Planet radí například zajít na snídani do bistra Franz, kde mají podle něj výbornou kávu.
VĚRA SYCHROVÁ
ELIŠKA GÁFRIKOVÁ