Je 28. června a ulicemi města projíždí slavnostní vojenská přehlídka. Arcivévoda František Ferdinand d'Este kyne lidem, když v tom z davu vybíhá útočník, který střílí a zasahuje podbřišek hraběnky Žofie Chotkové a krk jejího manžela, následníka rakousko-uherského trůnu. Výkřiky zděšených lidí se nesou Zelným trhem. Není totiž rok 1914, ale 2014 a v Brně se právě koná nejdůležitější část českého projektu Velká válka, který připomíná vypuknutí první světové války.

Celorepublikovou připomínkovou akci pořádá několik státních institucí spolu s nadšenci a občanskými sdruženími. „Atentát na arcivévodu Ferdinanda se odehraje v Brně. Přesné místo jsme ale ještě nevybrali," informoval jeden z organizátorů Radim Dufek z Muzea města Brna.

Následník trůnu přijede odpoledne z Prahy historickým parním vlakem. Na vystrojeném nádraží přeneseném o sto let zpátky ho čeká slavnostní uvítání. Pak cesta městem a násilná smrt. „Akce bude pokračovat na Špilberku vernisáží výstav projektu Velká válka. Přiblíží začátek bojů, život vojáků i dopad války na obyčejné lidi. Přímo na Špilberku lidé uvidí dobové listiny a fotografie a vojenské artefakty," vysvětlil Dufek.

Program v Brně
28. 6.
program v pisáreckém parku,historická vesnička
odpolednepříjezd Ferdinandana vlakové nádraží,jízda městem, atentát
bohoslužbaza Ferdinanda a oběti první světové války
vernisážprojektu Velká válka na Špilberku
29. 6.
uctění památkyřidiče Leopolda Lojkyaodhalení pomníkuna ústředním hřbitově

Technické muzeum v Brně se zaměří na průmysl a zbrojařství v Brně a okolí. Moravské zemském muzeum na dopad války na obyčejné lidi a dobové umění.

Od rána si lidé připomenou výročí také v parku u Anthroposu. „Postavíme historické vesničky s dobovými atrakcemi a ukázkami výcviku výzbroje a výstroje tehdejší armády. Do dřevěných korbelů poteče rakousko-uherské pivo, lidé se pobaví v důstojnickém nevěstinci, polní poštou rozešlou pohlednice nebo se vyfotí u salonního fotografa. K tomu jim zahraje jednonohý flašinetář," nastínil část pisáreckého programu Dan Urbánek ze Společnosti Renata.

Právě v Pisárkách se podle něj propojí dějiny Brna s těmi světovými. „Dění v parku od rána zkopíruje tehdejší brněnský život, včetně přehlídky cvičenců Sokola. Odpoledne se přinese ze Sarajeva zpráva o zabití Ferdinanda. Četníci rozeženou dav, začne hrát vojenská hudba," řekl Urbánek.

Organizátoři počítají s dvěma stovkami kostýmovaných účastníků a víc než dvěma tisícovkami návštěvníků. „Mezi nádražím a Pisárkami budou celý den jezdit historické tramvaje," dodal Urbánek.

Většina akcí teprve vzniká, je potřeba zajistit na ně peníze. „Chceme, aby většina programu byla zadarmo. Nějaké peníze vyděláme na pivu, spoustu jich ale budeme ještě muset sehnat," podotkl muž.

Poslední část brněnského programu začne v neděli 29. června na brněnském ústředním hřbitově. Brněnský městský střelecký sbor tam odhalí obnovený pomník řidiče Leopolda Lojky, který Ferdinanda při atentátu vezl. „Jeden z našich členů totiž odhalil, že je pohřbený v Brně. Jeho rodina sice hrob v minulosti prodala, podle záznamů v ní ale jeho ostatky stále leží," informoval historik Vlastimil Schildberger.

Sbor proto nechal obnovit náhrobek a sepsal na něj informace o řidičovi. Lojka byl osobní řidič hraběte Františka Harracha, který dostal rozkaz účastnit se manévrů v bosenském Sarajevu. Tam Harrach Ferdinandovi poskytl své auto i s řidičem. V něm se stal cílem útočníka.