Bylo krátce před desátou hodinou dopolední v pátek, když se v Sokolovské ulici v Břeclavi ozval výbuch. Na zahradě jednoho z tamních domů explodoval dělostřelecký granát a těžce zranil dvaašedesátile­tého muže.

S popáleninami jej o pár chvil později zdravotníci dopravili vrtulníkem do Fakultní nemocnice v Brně. Muže našli strážníci, kteří využili otevřené branky a vešli do zahrady.

„Lidé nám volali, že slyšeli výbuch, měli obavy. Přijeli jsme proto na místo a našli zakrváceného muže. Měl poraněný obličej a končetiny. Byl v šoku, protože i přes závažná poranění s námi mluvil," sdělil za strážníky Zdeněk Novák.

Co se stalo? Ještě před polednem pyrotechnik zjistil, že místo původně zmiňované propanbutanové láhve vybuchl granát, s nímž muž pravděpodobně riskantně zacházel. „Více informací k výbušnině zatím nemáme, není tak jasné, zda byl granát německý či případně ruský," uvedla policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Když pyrotechnik prohledával dům, policisté pro jistotu evakuovali lidi z přilehlých domů. Hasiči zase odpojili přívod plynu.

Zatímco záchranáři pracovali na zemi, muž v umělém spánku mířil pod dozorem lékaře do Brna, kde si jej převzali odborníci z popáleninového centra Fakultní nemocnice v Bohunicích.

„Mohu potvrdit, že je u nás. Má závažné až velice závažné poranění. Jeho stav je stabilizovaný a v tuto chvíli je mimo ohrožení života. Více říct nemohu," informovala mluvčí nemocnice Anna Mrázová.

Lékařka Barbora Zuchová, jejíž kolegové ošetřovali muže v Břeclavi, označila poranění za velmi bolestivá. „Utrpěl popáleniny na dvaadvaceti procentech těla, hlavně na končetinách a horní polovině těla. Právě proto bylo třeba zvolit umělý spánek, abychom mu ulevili," říkala Zuchová.

Částky vybuchlého granátu se dostali ještě o ulici dále, proto lidé, jež škody na svém majetku možná teprve zjistí, se mají obrátit na policejní linku 158.