Zápisem do České knihy rekordů se zájem o proslulé vracovské hody, které patří mezi největší v České republice, ještě zvýšil. „Letos se vydalo od kulturního domu k radnici 930 lidí. V neděli pak 450. Většina oblečena ve vracovských krojích. Rekord jsme ale už nezapisovali,“ naznačila vedoucí informačního centra ve Vracově Hana Mezihoráková, že letos by rekord při účasti komisaře padl znovu.

S organizací do knihy zapsaných hodů před dvěma lety pomáhala i rodačka z Vracova Alena Bábíková, která nyní žije v Hodoníně. Průvodu se účastní každoročně s dětmi i manželem. „Loni šlo v průvodu i přes dvacet starodávných kočárků, letos jich bylo méně, pouze devět. Nejmladším účastníkem bylo dvouměsíční miminko v historické zavinovačce,“ přidala Bábíková další zajímavosti.

Své ano si zamilované páry ve Veselí nad Moravou řeknou v reprezentativně upraveném prostředí nádvoří tamního městského úřadu.
Svatby v novém. Bývalý rajský dvůr ve Veselí ozdobí fontána i květinová stěna

Vracov má čtyři a půl tisíce obyvatel a účast krojovaných na hodech pořádaných městem bývá opravdu hojná. A stále se zvyšuje. I díky rekordu, který udělal městu reklamu.

Hodů se dnes účastní i mladí lidé, kteří s folklorem nemají nic společného. „Protože ale doma mají kroj, tak si ho obléknou a jdou do průvodu. Mnozí místní si zvou také přátele například z Brna nebo Prahy, kteří považují účast v průvodu za velký zážitek,“ vysvětlila přibývající počet krojovaných Mezihoráková.

Fakta o vracovském rekordu
Kdy: říjen 2015
Kde: Vracov

Čím je zajímavý: V hodovém průvodu šlo 566 krojovaných, kteří byli oblečení ve vracovském kroji.

Nová výzva: Zapojit do hodových oslav stále více účastníků. Letos šlo v průvodu 930 krojovaných, většina opět ve vracovském kroji.

V průvodu bývá k vidění také velké množství dětí. Potvrzuje to i historik a etnograf František Synek. „Vracov je známý tím, že zde pracuje řada folklorních uskupení, včetně dětských kolektivů. To vidím jako základ masové účasti krojovaných na hodové slavnosti, jež pak často doplní rodiče a prarodiče. A přijíždí i další nadšenci,“ popsal Synek.

Přestože tamní kroj patří do skupiny krojů podhoráckých, nosí se v této podobě pouze ve Vracově. „Nejspíše díky německé kolonizaci po třicetileté válce je kroj odlišný od krojů v okolních obcích,“ soudí Synek.

Kroj je barevný s převahou modré, zelené, červené a bílé barvy u děvčat a žen. U pánských krojů je charakteristická černá a červená barva. Zvláštností vracovského kroje jsou i punčochy. „Ve většině obcí se nosí silonky. Tady byly původní červené. Nyní se nosí vlněné hnědé punčocháče, které plete místní obyvatelka,“ přiblížila Mezihoráková.

I když pořízení nového kroje není levnou záležitostí, ve městě přibývá žen, které se šitím krojů ve volném čase zabývají. Starší zaučují mladší. „Pořídit ženský sváteční kroj stojí minimálně přes deset tisíc korun. Kroj se dědí z generace na generaci a pro rodinu má velký význam. Lidé neradi své kroje půjčují, ale existují už i půjčovny,“ uvedla vedoucí informačního centra.

Hody mají ve Vracově silné kořeny a jsou nejvýznamnější lidovou slavností. ve městě. Trvají dva dny.

Ve Vracově se o víkendu konaly oslavy padesáti let od založení města.
Ve Vracově se konaly oslavy padesáti let města. Přijel i rodák Josef Somr