Díky špičkovým solárním panelům o celkovém výkonu sto padesát wattů je lavička nezávislá na vnějších zdrojích energie. Obyvatelé už nyní mohou hlasovat o tom, kde bude. A to na stránkách www.lavickynaslunci.cz.

Do konce hlasování zbývají tři dny. „Podobné moderní technologie podporujeme. Pracujeme na tom, abychom se přiblížili ideám chytrého města. Toto je první krok, na ten chceme navázat veřejným osvětlením,“ řekl mikulovský starosta Rostislav Koštial.

ZA STO TISÍC KORUN

Jedna varianta je u základní školy v ulici Hraničářů, druhá u mikulovského úřadu práce. „Místa jsou celkem blízko sebe, ale obě jsou frekventovaná. Jinde by navíc zřejmě vzhledem úplně neladily,“ upozornil Koštial na historický odkaz Mikulova.

Na vyzkoušení lavičky se už těší Jan Včelouch z Moravského Žižkova na Břeclavsku. „Někdy se mi stane, že se mi mobilní telefon vybije a nemám u sebe nabíječku. Je pravděpodobné, že pokud budou lavičky fungovat, bude jich přibývat,“ myslí si Včelouch.

Lavičku zaplatí město Mikulov se společností E.On. „Její cena je sto tisíc korun bez daně. Město bude stát asi pětadvacet tisíc,“ ozřejmil Kotrba. Na Hodonínsku a Znojemsku se zatím nezapojil nikdo.

Ilustrační foto
Koupaliště v plánu Velkých Pavlovic chybí. Padla i možnost rekreačního rybníka