„Obžalobu jsme podali v pátek,“ řekl odpoledne Deníku Rovnost břeclavský žalobce Jiří Zemek.

Vyšetřování trvalo od roku 2015. Podle státního zástupce však nikoliv kvůli chybějícím důkazům, ale složitějšímu kontaktování poškozených autorů v zahraničí. „To je vždycky na dlouho,“ poznamenal Zemek. Kdy by mohlo začít soudní řízení, je podle něj nejasné.

Obviněný kastelán valtického zámku Michal Tlusták.
Kastelánovi valtického zámku hrozí vězení. Úmyslně měl zničit 58 obrazů

Tlusták se podle policie i žalobců dopustil trestného činu jako kastelán. V pozici ho následně vystřídal současný správce Richard Svoboda. Tlusták na zámku pracoval na jiném místě. V současné době už ale není zaměstnancem Národního památkového ústavu, pod nějž zámek ve Valticích patří. „Tím pádem k tomu nemáme co říct,“ uvedla mluvčí ústavu Dagmar Šnajdarová.

Zničených bylo 58 obrazů od 39 autorů ze šesti zemí. Díla vznikala na mezinárodních sympóziích Velký formát konaných ve Valticích v letech 1992 až 1996 a následně 2001 až 2005. Mezi poškozenými jsou například díla bývalého kandidáta na prezidenta Vladimíra Franze či slovenského výtvarníka Vladimíra Popoviče.

Případ se odvíjí od roku 2014, kdy na zámek přijela skupina autorů hledajících své obrazy. Našli ale jen několik poškozených částí. Policii tehdy kontaktoval právě Michal Tlusták. Ten se po obvinění od policie, že za zničením stojí on, odmítl k případu vyjadřovat.

Do mikulovské hrobky rodu Dietrichštejnů ukládali ostatky tří šlechticů.
Mimořádné, říká probošt o uložení ostatků v Dietrichštejnské hrobce