Cukrářství Martinák ve Veveří ulici zdražilo kilogram cukroví o téměř dvě stovky. „Loni jsme stanovili cenu už v říjnu a následně máslo zdražilo, takže jsme prodělali. Letos kilogram cukroví stojí 570 korun, ale lidem to nevadí. Rádi si zaplatí za kvalitu a domácí pohodu,“ sdělil provozovatel Vít Martinák.

Ceny v Kč za kg
• Martinák 570
• Kolbaba 579
• Raw cukroví 1190
• La dolce vita 560
• Větrník 590
• Pusinka 590
• Diana 550 za krémové cukroví, 420 za suché a marmeládové cukroví
• U mlsné kočky 465

Do konce listopadu přijímá objednávky tradiční cukrárna Kolbaba v centru města. „Pečeme nad rámec, takže i opozdilcům můžeme vyjít vstříc. Navíc máme volný prodej, kde lze cukroví koupit i pár dní před Štědrým dnem. Kilogram našeho balíčku s deseti druhy stojí 579 korun, zdražení lidem nevadí. Nabízíme klasické linecké cukroví, vanilkové rohlíčky, ale nově i kokosové úly, o které je velký zájem,“ řekl jednatel cukrárny Zdeněk Kloc.

Na zájemce o mlsání bez výčitek vsadila Lenka Skarupová, která oslovuje zájemce o své výrobky prostřednictvím internetu. Její cukroví je veganské a nepečené neboli raw. „Vyrábím jej z oříšků, pravé vanilky a doslazeno je pouze sušeným nektarem z kokosových květů. Zájem o něj mají především mladší lidé nebo sportovci. Letos zvládnu asi dvacet kilogramů,“ uvedla Skarupová.

Ve své kolekci nabízí raw verze klasického vánočního cukroví, ale třeba i úlky plněné kešu krémem. Kilogram stojí 1190 korun.

Objednávky přijímá také cukrárna La dolce vita v Josefské ulici ve středu Brna, kde stojí kilogram 560 korun. Cukrárna Větrník z Brna-Řečkovic nabízí kilogramový mix sladkostí ještě o třicet korun dráž.

Brňanka Sára Dvořáková si navzdory pestré nabídce raději upeče cukroví doma. „Zkoušela jsem objednávat, ale nakonec je lepší překonat lenost a upéct to tak, jak mi to chutná. Peču několik druhů. Samozřejmě perníčky, ale i kávové rohlíčky a citronové řezy,“ řekla.

KLÁRA VAŠÍČKOVÁ