Do vratných obalů s tradičním motivem totiž letos dostanou nápoje i u stánků Turbomoštu, které doposud měly svoje hrnky. „Kdo ale přijde s tím, který jsme používali loni, dostane na každý nápoj slevu patnáct korun.

Nápoj mu načepujeme jen do stejného hrnku, vyměnit už je nepůjde," vysvětlil spoluautor Turbomoštu Jan Vlachynský.

SPECIÁLNÍ EDICE

Lidé letos nápoje ochutnají i z hrnků ze speciální limitované edice. Speciálně pro vánoční trhy je navrhl brněnský umělec Petr Kvíčala. K dostání jich bude jen deset tisíc kusů. „Potisk je v červenobílém provedení. Design vychází z půdorysu vybraných brněnských náměstí.

Od ostatních se liší také tím, že nemá ucho," popsala mluvčí pořádajícího turistického informačního centra Gabriela Peringerová.

Kvůli epidemii žloutenky myslí organizátoři více na zdraví návštěvníků. „Snažíme se minimalizovat jakékoli riziko nákazy. Na náměstí Svobody proto postavíme šest mobilních stojanů s dezinfekčními prostředky," upřesnila Peringerová.

K větší opatrnosti v době vánočních trhů už dříve nabádali hygienici. „Trhy určitě nechceme zakazovat, jen doporučujeme lidem, aby byli opatrnější. Může se totiž objevit další vlna nákazy, která se projeví až okolo Vánoc nebo po nich," upozornila vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Podle ní nehrozí nebezpečí při pití nápojů z vratných obalů, pokud se správně podle pravidel umývají. Jestli prodejci dodržují normy, zkontrolují hygienici přímo u stánků.

Vánoční trhy v Brně. Lidé letos ochutnají nápoje i z hrnků ze speciální limitované edice. Speciálně pro vánoční trhy je navrhl brněnský umělec Petr Kvíčala.Zdroj: DENÍK/Drahomír StulírHygienickou nezávadnost má zajistit i speciální umývací technologie. Tu stejně jako loni zajistí myčka až v jihočeské Soběslavi. „Čistých nádob budou mít prodejci dostatek, do myčky budeme jezdit klidně až dvakrát denně. Kromě hrnků a kelímků se myje i přepravní box. Nehrozí tedy, že by zákazníci dostali špinavé nádobí," zdůraznil předseda Spolku pro tradiční Vánoce Děpold Czernin. Spolek distribuci hrnků zajišťuje.

První várka hrnků a kelímků má do Brna dorazit příští středu. Při pátečním slavnostním rozsvícení vánočního stromu by jich prodejci měli mít dostatek. Další vratné obaly dostanou, kdykoli bude potřeba. Organizátoři je dovezou z brněnského meziskladu.

Ceny za vratné obaly se oproti loňsku nezmění. Za hrnek lidé zaplatí sedmdesát korun, za kelímek čtyřicet. „Nově je ale návštěvníci trhů nemusí vracet na speciálních výkupových místech.

Vrátit nebo vyměnit je bude možné u každého stánku s občerstvením," doplnila Peringerová.