Velkoněmčičské pohostinství U Kina muselo zaplatit pokutu pětadvacet tisíc korun. Kvůli křížení čistého 
a nečistého provozu a také šetření onemocnění zhruba dvaceti osob z jídla. „Slyším to poprvé, stejně jako fakt, že dostali pokutu," divil se starosta obce František Smetana.

Právě obec totiž hospodu provozovatelce z Blučiny pronajímá. Už řadu let. „Nikdy 
s nimi nebyly problémy. Začali dokonce vařit meníčko 
a co slyším, fungují dobře. Osobně tam taky občas zajdu na oběd. Vím ale, že když loni s vařením začali, že tam byl nějaký zádrhel a dělali nějaké úpravy," vzpomněl si Smetana, který ale jinak nedá na „svou" hospodu dopustit.

Šéfové se brání

Dvacetitisícovou pokutu vyměřili hygienici restauraci Vinařství U Kapličky v Zaječí. Kvůli nepředložení dokladů od uskladněné zvěřiny. Kontrola objevila v mrazicích zařízeních zhruba 250 kilogramů potravin bez jakéhokoliv značení a identifikace.

Ředitel vinařství David Hladký i navzdory udělené pokutě trvá na tom, že k žádnému závažnému porušení přepisů nedošlo. „Příslušné doklady od zvěřiny byly v kanceláři účetních, při kontrole ve večerních hodinách nebyly pouze v kuchyni okamžitě 
k dispozici. Podle požadavků hygienika jsme je následně dodali," bránil se Hladký.

Stejnou sumu, tedy dvacet tisíc korun, musela zaplatit 
i Restaurace Sojka a spol. sídlící na mikulovském Náměstí. Důvody? Personál nepředložil zdravotní průkaz, kontrola zjistila závady v osobní 
a provozní hygieně, nevhodné rozmrazování syrového masa i skladování potravin přímo na podlaze.

Majitel restaurace Jakub Sojka tvrdí, že za vše může načasování kontroly. „Přišli v pátek před Pálavským vinobraním. V takto exponovaný den je opravdu těžké vyhovět všem předpisům. Když se podíváte na naše recenze, nikdo u nás nemá důvod ke stížnostem," reagoval Sojka.

Podle něj je nanejvýš zajímavé, že hned tři vysoké pokuty padly na Břeclavsku. „Buď je to tady v pohostinství tak špatné, což si nemyslím, nebo je problém někde jinde," naznačil rodák z Karlových Varů, aniž by chtěl být jakkoliv konkrétnější.