Zejména pak na Moravě, která je v rámci České republiky významnou vinařskou oblastí a značkou, na níž lidé při koupi vína slyší. „Pokud nějaký subjekt doveze z území mimo Moravu víno, které následně prezentuje jako moravské, naše zařízení umí určit, že nápoj nepochází z hroznů sklizených na Moravě. Neumí sice úplně rozpoznat pravý a levý břeh Dyje, ale pokud se jedná o desítky kilometrů, už to spolehlivě říct dokáže,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Kontrola prodejny potravin v Bořeticích.
Největší nechutnosti z Brna a jižní Moravy: Potraviny na pranýři mají deset let

Kromě geografického původu, který inspektoři zkoumají zejména u vína, umí přístroj určit i takzvaně botanický původ potravin. V této souvislosti se inspekce zaměřuje na nejrůznější šťávy, lihoviny nebo medy. „Dokážeme odhalit pančování těmi nejklasičtějšími metodami, jako jsou přídavky cukru, vody nebo nastavování potravin levnými ingrediencemi,“ naznačil vedoucí Oddělení izotopových analýz Kamil Kolář.

Zdroj: Deník/Sabir Agalarov

Víno však zůstává jejich hlavní komoditou. Parametry určující region původu se zjišťují z lihu izolovaného ze zkoumaného vína.