Situaci zkomplikuje několik dalších výluk v okolí Brna a také oprava tramvajových kolejí ve Vídeňské ulici. „Tak rozsáhlou výluku na železnici nepamatujeme. Třicet dní se úplně zastaví provoz od hlavního nádraží do Židenic. Brno čeká velká zatěžkávací zkouška," varoval ředitel Krajského centra osobní dopravy Českých drah Pavel Karšulín. Brněnský deník Rovnost přináší popis největších změn v dopravě ve městě.

VÝLUKA TRAMVAJÍ VE VÍDEŇSKÉ ULICI. Na termín oprav viaduktu v Křenové od 13. července do 11. srpna naplánoval brněnský dopravní podnik také opravou kolejí ve Vídeňské ulici. Do Modřic na Brněnsku tak po celou dobu nepojedou tramvaje a nahradí je autobus linky x2. Linky číslo 2 a 5 budou končit na Mendlově náměstí. Šestku pak čeká změna trasy. Po původní trati pojede jenom na Českou. Pak se stočí směrem na náměstí Svobody přes hlavní nádraží pojede do Bohunic Renneskou.

TRAMVAJ MÍSTO VLAKU DO KRÁLOVA POLE. Tramvajová linka číslo 6 pojede jako náhrada za vlaky mezi hlavním nádražím a Královým Polem. „Tuto linku posílíme. Posilové tramvaje na královopolském nádraží budou čekat na příjezd vlaků od Tišnova. V případě zpoždění počkají na reálný příjezd vlaku," uvedl vedoucí dopravního odboru dopravního podniku Jan Seitl. Dodal, že pro Brno je to výhodnější řešení, než náhradní autobusová doprava. „Ta by zbytečně zahltila silnice ve městě. Jedna tramvaj totiž převeze tolik lidí, jako čtyři autobusy," upozornil.

PRODLOUŽENÍ AUTOBUSOVÉ LINKY 69. Kvůli zajištění spojení ze Starého Lískovce a Bohunic na linku x2 neskončí autobus 69 v době výluky na zastávce Ukrajinská, ale bude pokračovat až k Ústřednímu hřbitovu.


PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE!

TRAMVAJE MÍSTO VLAKŮ DO ŽIDENIC. Místo vlaků pojedou tramvaje také na židenické nádraží, aby zajistily cestu lidí z vlaků ve směru od Blanska do centra Brna. Znamená to zkrácení intervalu linky číslo 2 na čtyři minuty. Přestup z vlaku na tramvaj je ovšem v Židenicích komplikovanější a cestující musí jít kus pěšky. „Vynasnažíme se nasadit dostatek informátorů, kteří lidem se změnami poradí," ujistil ředitel společnosti Kordis organizující krajskou dopravu Jiří Horský.

SPECIÁLNÍ AUTOBUSY DO ROSICKÉ ULICE. Velká výluka znamená odklon expresů a vlaků Eurocity. Místo na hlavním nádraží zastaví v Židenicích a na po letech obnovené zastávce dolní nádraží. K několik desítek let opuštěné stanici ovšem nezajíždí žádná z linek hromadné dopravy. Dopravní podnik proto zřídí speciální linku, která bude cestující vozit mezi hlavním a dolním nádražím. „Všechny autobusy na této lince budou nízkopodlažní. Navíc tam nasadíme ty, které v současnosti jezdí na letiště. Tedy s interiérem speciálně uzpůsobeným pro zavazadla," řekl Seitl z dopravního podniku.

VÝLUKA NA VYŠKOV A PŘEROV. Kvůli opravám trati nepojedou vlaky směrem na Vyškov. Náhradní autobusy pojedou od viaduktu v Křenové.

TRVAJÍCÍ VÝLUKA NA MORAVSKÝ KRUMLOV. Už v červnu začala výluka směrem na Ivančice a Moravský Krumlov. Náhradní autobusy pojedou až do 20. září. „Když jsem tuto linku využil poprvé, zmátla mne. Náhradní autobusy totiž jedou až z parkoviště za obchodním domem Tesco, upozornil jeden z cestujících Petr Skalník.