„Závěrovým profilem Moravy ve Strážnici odtékalo průměrně jednadvacet procent dlouhodobého měsíčního průtoku a Dyjí v Ladné šestatřicet procent dlouhodobého měsíčního průtoku,“ přiblížil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

To zároveň apelovalo na obce s rozšířenou působností, aby kontrolovaly povolené odběry a dodržování minimálních zůstatkových průtoků. Například v Morašicích u Znojma vydali zastupitelé obecně závaznou vyhlášku, kterou upravují podmínky odběru pitné vody. Ta mimo jiné zakazuje zalévání pitnou vodou či napouštění jí bazény. „Odběry se stabilizovaly, ale potřebujeme hlavně častější deště. Vody je pořád málo, i v našem hlavním zdroji je jí stále méně a méně,“ popsal morašický místostarosta Lukáš Bartoněk.

Policisté a potápěči pátrají na pobřeží i uvnitř řeky Dyje po předmětu, který souvisí s vraždou dvou lidí v Šilingrově ulici v Břeclavi.
Smrt dvou lidí v Břeclavi: kriminalisté kvůli vraždě pročesávali nábřeží Dyje

Také uvedl, že na sucho reagují po svém i jednotliví obyvatelé. Někteří zadržují dešťovou vodu ze střech nejen do plastových nádob. „Poté, co jsme u nás dokončili kanalizaci, tak lidé na zachycení dešťovky využívají septiky, které změnily na nádrže,“ podotkl Bartoněk.

Nedostatek vláhy a úbytek spodní vody se prohlubuje třeba i v podhůří Bílých Karpat, v Blatničce na Hodonínsku. Tam proto vedení obce vyzvalo místní, aby omezili sekání trávy. „Ten krátce sečený totiž ztrácí schopnost zadržovat vodu, pomáhá vysychání půdy a v konečném důsledku může místo trávníků zůstat jen holá zem. Sekali jsme proto letos jen jednou, navíc připravujeme další výsadbu stromů,“ osvětlil postup místostarosta Blatničky Rostislav Němeček.

Sucho bude ale Moravany trápit dál, jak nejnověji doložil v tomto týdnu v časopise Veronica brněnský akademik z ústavu výzkumu globální změny Jan Hollan. „Průběh počasí bude bývat ještě divočejší a horší, než jsme zažívali doposud a obávali se do budoucna. A to nejen pokud jde o horší sucha a vedra, ale i o větší bouřky a vichry, ba i požáry,“ nastínil prognózu jihomoravský vědec.