Desítky milionů litrů vody zaplavující zahrady rodinných domů. Obrázek, který byl v posledních letech u Drásova na Brněnsku k vidění nejméně pětkrát. Příčinou havárií bylo praskající potrubí Vírského vodovodu, který z Vírské přehrady přivádí do Brna a jeho okolí pitnou vodu.

Kromě havarijního stavu tohoto potrubí komplikuje zásobování pitnou vodou také dlouhodobé sucho. „V posledních letech postupně klesá hladina spodní vody v prameništi Březová nad Svitavou. V oblasti bylo za posledních deset let hned osm srážkově podprůměrných. Rok 2019 byl nejhorší za dvacet let. Stav vody letos je zhruba stejný jako loni, negativně ho ale ovlivňuje nedostatek sněhových srážek,“ vysvětlil místopředseda představenstva Brněnských vodáren a kanalizací Jan Zámečník.

Brno 11.5.2020 - otevření zahrádek, kadeřnictví a nákupních center
Brno dostalo krev do žil. Podívejte se, jak lidé naplnili zahrádky a obchody

Podle něho může sucho a špatný stav potrubí znamenat pro Brno zásadní problém. „Může se stát, že bude nedostatek pitné vody a budeme potřebovat zásobování cisternami. Není to sice aktuální pro příští měsíce, ale dlouhodobě to může představovat problém,“ uvedl.

Zdroje pitné vody

Vírská přehrada: Brno a jeho okolí zásobuje pozemní vodou přes Vírský oblastní vodovod, který je v havarijním stavu. V posledních několika letech u Drásova na Brněnsku nejméně pětkrát praskl. Při haváriích vytekly miliony litrů vody.

Prameniště Březová nad Svitavou: Brno a jeho okolí zásobuje přes dva vodovody podzemní vodou ze zdroje, který v posledních několika letech postupně vysychá.

V létě se dělníci pustí do první ze čtyř etap rekonstrukce vodovodu u Drásova. „Máme už vysoutěženou firmu, čekáme na příslib dotace. Za 360 metrů dlouhý úsek zaplatíme osmdesát milionů korun. Musíme udělat provizorní potrubí, kterým budeme i po dobu oprav stále zásobovat Brno,“ uvedl předseda představenstva sdružení Vírského oblastního vodovodu Vladimír Šmerda.

Oba zdroje pitné vody jsou podle něho v ohrožení, březovský kvůli suchu, vírský kvůli zastaralému potrubí.

Kvůli nákladnosti oprav se už dřív hejtman Bohumil Šimek obrátil na ministra zemědělství Miroslava Tomana. „Pokračují další jednání, i kvůli pandemii koronaviru zatím bez konkrétních závěrů,“ sdělila mluvčí kraje Monika Brindzáková.