Kvůli tomu, že se do zastupitelstva dostalo rekordních devět uskupení, je situace zdánlivě nepřehledná a možností je hodně. Dle sobotních jednání to však vypadá, že se kraj může vydat stejnou cestou jako jeho největší město Brno: široké koalice uskupení kolem vítěze voleb ANO 2011. A kupodivu se povídá, že hejtmanem by v takovém případě nemusel být jen Bohumil Šimek, ale třeba i lídr druhé nejsilnější strany ve volbách: lidovec Roman Celý.

Společně se zelenými (s piráty) a TOP 09 (s Žít Brno) by pak krajská vláda měla většinu 34 mandátů v krajském zastupitelstvu a mohla by si dovolit i „jednoho Kratochvíla", aby fungovala dál.

Varianta Brno však není jediná: ještě jsou tu možnosti „Republika" a „Kraj". A v těchto scénářích hraje roli i ČSSD.

Ten první je koalice narýsovaná podle vlády: s lidovci a vítězným Babišovým hnutím ANO 2011. Tomuto plánu však stojí v cestě osoba hejtmana Haška, proti kterému se ANO a jeho lídr Bohumil Šimek výrazně vymezoval a vymezil i hned po volbách. Přestože by taková koalice měla pohodlnou většinu 38 z 65 zastupitelů.

Druhou šanci dává sociální demokracii (a tentokrát i Haškovi) stávající koalice s KDU-ČSL. Sociální demokraté by však museli k moci přizvat k moci i další strany. Uspět by mohli buď u komunistů nebo občanských demokratů. A nebo u starostů pro jižní Moravu. Komunisté už často končící koalici pomáhali i v posledních letech a s ODS sociální demokraté vládli kraji také. Lídr Starostů Martin Maleček zase se sociálními demokraty i lidovci vede městskou část Brno-sever.

Vedle těchto tří cest (a jejich různých variant) se ty ostatní zdají pro jižní Moravu neprůchodné.