Hnutí ANO na jižní Moravě zvítězilo jednoznačně. Od voličů dostalo 27,4 procent hlasů. „Je to skvělý výsledek. Jsem moc ráda, že veškeré kauzy, které se před volbami točily okolo Jaroslava Faltýnka a Andreje Babiše, se výsledku voleb nedotkly. Je vidět, že Češi jsou chytrý národ. Pokud to bude v mých silách, chci být poslankyní i náměstkyní hejtmana,“ řekla lídryně jihomoravské kandidátky hnutí ANO Taťána Malá.

Na druhém místě je u Jihomoravanů ODS s 11,8 procenty hlasů. V brněnském volebním štábu občanští demokraté oslavovali. "Z druhého místa máme radost, kterou trochu kazí obrovská ztráta na první místo. Výsledky na jižní Moravě nás ale velice potěšily," zhodnotila dvojka jihomoravské kandidátky ODS Pavel Blažek.

Třetí je Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura. Získala 11,6 procent hlasů. „Je vidět, že podpora tradičních stran poklesla. Voliči prostě chtějí změnu. Přestali věřit slibům tradičních stran,“ komentoval výsledek voleb jihomoravský lídr Svobody a přímé demokracie Jan Hrnčíř.

Následují Piráti, KDU-ČSL, ČSSD, komunisté, TOP 09 a Starostové a nezávislí.

Online reportáž

Sociální demokraté získali na jižní Moravě jen 8,4 procent hlasů. Celorepublikově skončili šestí a výsledek voleb považují za zklamání. Po třech volebních obdobích se s poslaneckým křeslem rozloučí třeba sociální demokrat Jiří Petrů z Valtic. Poslancem byl od roku 2006. „S politikou, ať vrcholnou či komunální, končím. Vynahradím rodině všechen čas, který jsem s ní v uplynulých letech nestrávil,“ říkal Petrů. Poslaneckou lavici po třech a půl letech opustí také znojemský starosta Vlastimil Gabrhel.

Výsledky v Jihomoravském kraji
ANO 27,4 %
ODS 11,88 %
SPD 11,65 %
Piráti 9,11 %
KDU-ČSL 8,97 %
ČSSD 8,44 %

Vyškovsko nemělo v uplynulém volebním období žádného poslance a zůstane tak i v tom následujícím. Největší šance měl Lubomír Wenzl (hnutí ANO 2011), nakonec se však do parlamentu nedostal. 

Stejně jako po minulých volbách bude mít Blanensko dva poslance. Do Sněmovny se dostala bývalá ředitelka blanenského Senior centra Lenka Dražilová za ANO a šéf blanenského Institutu terciálního vzdělávání Jan Hrnčíř z SPD.

TOP 09 těsně před sečtením všech hlasů překonala v celostátních číslech hranici pěti procent. Ostatním stranám sebrala 5,3 procent a dostala se do Poslanecké sněmovny. Krajský předseda TOP 09 Jan Vitula je spokojený. „Společnost očividně není příliš odolná před populistickými hesly, koblihami a varování před přistěhovalci. Příjemně mě ovšem překvapil úspěch ODS,“ zhodnotil Vitula.

Vytvořit stabilní koalici nebude podle odborníků lehké. „Až budeme znát definitivní obsazení mandátů, bude třeba začít uvažovat, zda je vůbec možné nějakou vládu sestavit. Pokud vůbec vznikne, bude to hodně krkolomný projekt,“ uvedl politolog z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Michal Pink.

Podívejte se i na fotogalerii z prvního dne voleb.