Kromě toho získal Vaculík i Cenu republikové Unie destilatérů za nejlepší kolekci vzorků. „Klíčovými kritérii byly především čistota vůně a chuti, ovocný charakter a celková harmonie destilátu,“ informoval vedoucí hodnocení Josef Balík.

O bodové hodnocení se postaralo více než čtyřicet zkušených posuzovatelů. I proto Miroslava Vaculíka obhajoba prvenství a putovní vítězný pohár, na němž je už podruhé vyryté jeho jméno, velice potěšily. „Byl jsem velice dojatý. Dokonce jsem při vyhlašování vítězů měl i trému, a to ještě vyhrála ve své kategorii moje třešňovice a zlatou medaili dostala oskeruše,“ svěřil se Vaculík.

Toho baví nejen práce v sadu, ale také už pětadvacet let včelaří a je předsedou tamního Klubu českých turistů, který pořádá hned kvarteto výšlapů do Chřibů.

Absolutní vítězkou se loni v Olomouci stala jeho hruškovice z roku 2012, letos vyhrál se vzorkem od tři roky mladším. „Je to směs hrušek, v níž převažuje boscova lahvice a williamsova, doplňuje je dielova. Na kořalku jsou ideální zralé sladké podzimní hrušky,“ popsal šampionku Vaculík.

Plody, z nichž pochází, dozrávaly na jižních svazích Chřibů. Důležité je podle něj zbavit hrušky stopek. U Vaculíků se ale všechno ovoce nepromění v pálenku. „Manželka také zavařuje, dělá marmelády i ovocné sirupy,“ dodal úspěšný pěstitel.