Největší problém byl v Brně ve školách, které matematice nevěnují tak velký prostor. „Matematice přidělujeme dvě hodiny týdně, tomu odpovídají i výsledky. Z devětadvaceti studentů u nás složilo maturitu jedenadvacet, z matematiky propadlo osm," zhodnotil třeba ředitel střední školy stavebních řemesel v Pražské ulici Josef Hypr.

Podle něj ale problém vzniká už na základních školách. „Když po studentech v prvním ročníku chci spočítat obsah a obvod, osmdesát procent z nich má problém," upozornil Hypr.

Porovnání výsledků společné části maturit za jižní Moravu v řádném termínu (jaro 2016/jaro 2015)
- Český jazyk a literatura - konali: 6901/7363, neuspěli: 517 (7,5 %)/469 (6,4%)
- Matematika - konali: 1878/2291, neuspěli: 357 (19%)/529 (23%)
- Anglický jazyk - konali: 4689/4600, neuspěli: 220 (4,7%)/268 (5,8%)
Zdroj: Cermat

Celokrajský trend potvrdil i ředitel Miroslav Marek z gymnázia v Křenové ulici. „Ze společné části maturitní zkoušky u nás dopadla nejhůř právě matematika. Neudělalo ji pět studentů ze 120. Většinou ale proto, že si ji vybrali ti, co neměli," komentoval. Naopak češtinu a angličtinu zvládli všichni.

Matematika si v Jihomoravském kraji oproti loňsku celkově polepšila o čtyři procenta na devatenáct procent neúspěšných. Zlepšení dosáhli i žáci v angličtině na téměř pět procent neúspěšných. V češtině si naopak studenti pohoršili na sedm a půl procent propadlíků.

Přesto se jižní Morava každoročně umísťuje na druhém až třetím místě v celorepublikovém srovnání. „I díky tomu, že se matematiku snažíme zpopularizovat skrze nově vznikající centra technického vzdělávání. Důležité ale je mít i kvalitní a připravené pedagogy, na čemž hodláme zapracovat. Přístup dětí k matematice se totiž časem zhoršuje," sdělil náměstek hejtmana Stanislav Juránek.

Přitom novela školského zákona, kterou před týdnem schválila poslanecká sněmovna a přehlasovala tím veto prezidenta Miloše Zemana, předpokládá zavedení povinné maturity z matematiky za pět let.

Dosud měli studenti povinnou ze společné části maturit češtinu a u druhého předmětu vybírali mezi matematikou a cizím jazykem. Od roku 2021 se tedy studenti poperou se třemi povinnými předměty.

Že je čeká maturita z matematiky, nyní školy oznámí žákům, kteří nastoupí letos v září. „Měnit rozsah hodin matematiky nehodláme, možná jen upravíme obsah," doplnil Marek. Kromě společné části pro celou Českou republiku si studenti volí další předměty pro ústní zkoušku na jednotlivých školách.

Jinde už reagovali na novelu právě upravením přiděleného počtu hodin matematiky. „Od letošního školního roku jsme jejich navýšili. Pokud budeme studenty připravovat na státní maturitu z matematiky už od prvního ročníku, neměli by mít s ní mít takový problém jako nyní," myslí si zástupce ředitelky ze střední školy v Charbulově ulici Jiří Kučera.