Na čtyřech nových projektech začne pracovat Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně a její Mezinárodní centrum klinického výzkumu. Získala na ně peníze od Grantové agentury České republiky. „Dostali jsme v soutěži čtyři granty z jedenácti návrhů, které jsme podali. Považuji to za velký úspěch,“ sdělil ředitel nemocnice Martin Pavlík.

Nemocnice získala od agentury na výzkum skoro jedenáct milionů korun. „Výzkumníci se zaměří na plicní tkáně, léčbu rakoviny hlavy a krku a také například na analýzu látek znečišťujících prostředí,“ upřesnila využití grantů mluvčí nemocnice Petra Veselá.

BUŇKY VYTISKNEME

Plicní tkáň budou experti nemocnice modelovat pomocí trojrozměrného tisku lidských buněk. „Zaměří se i na analýzu látek, které znečišťují prostředí. Zkoumat je budou díky pokročilým modelům buněk,“ přiblížila konkrétní projekt Veselá.

Ve výzkumu nezaostává ani Fakultní nemocnice Brno. Tamní odborníci pokročili například ve zkoumání leukemických buněk. Pomocí simulací na myších se snaží zjistit, co vznik rakoviny krve způsobuje. „Jedna z našich odbornic na hematologii Zdeňka Kosařová své výsledky představila na prestižním kongresu v americké Atlantě,“ uvedl mluvčí nemocnice Pavel Žára.

Masarykův onkologický ústav. Ilustrační foto.
Onkologické centrum otevře své dveře. Zbaví lidi strachu z vyšetření

Před dvěma týdny v nemocnici zvládli unikátní operaci degenerativního postižení bederní páteře, a to jako první v České republice. „Výhoda nového postupu je především šetrnost k tkáním či menší operační rána,“ vysvětlil přednosta ortopedické kliniky Martin Repko.

NA NESPAVOST TERAPIÍ

Tématy dalších výzkumů brněnské fakultní nemocnice jsou třeba vliv psychoterapie na léčbu nespavosti nebo léčba nádorů u dětí.

Na lepších podmínkách pro výzkumníky pracuje Středoevropský technologický institut brněnské Masarykovy univerzity. Zapojil se i do aliance výzkumných institucí ze střední a východní Evropy Alliance4Life, která vznikla teprve před dvěma týdny.

Jejím cílem je zlepšit úroveň vědeckých pracovišť a center. „Nemůžeme k nám nalákat mezinárodní talenty, aniž bychom jim byli schopní nabídnout mezinárodně srovnatelné pracovní podmínky. To se netýká pouze platů, ale i celého fungování organizace od účtárny po správu laboratoří,“ zdůvodnil ředitel institutu Jiří Nantl.

Ilustrační foto.
Dvacáté výročí: lékaři z Brna voperovali dva orgány současně